Det i stora delar sekretessbelagda beslutet från den statliga myndigheten ISP ger ingen information om varför kinesiska PTL inte tillåts etablera sig i Timrå – men nu väljer PTL att berätta om de villkor som företaget inte anser sig kunna uppfylla.
– Vi är övertygade om att det finns en lösning som alla kan bli nöjda med och då tror vi att det är bra att berätta om vad det är för typ av krav som vi fått, säger Andreas Hamrin som är talesperson för PTL Sverige.
Omöjliga krav
Andreas Hamrin poängterar att vissa krav är omöjliga att tillmötesgå. Inte minst på grund av tidsramarna, till exempel när det gäller att hitta en svensk partner som ska ta ett stort ekonomiskt ansvar.
– Det är omöjligt, det går inte, säger Andreas Hamrin.
De villkor som ISP ställer ger bilden av att det blir svårt för kinesiska företag av den här typen att etablera sig i Sverige. Samtidigt har kinesiska pengar till exempel nämnts som en möjlig räddning för krisande Northvolt.
Börsnoterat företag
PTL är ett privat företag, börsnoterat på Shanghaibörsen. Kinakännaren och chefen för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, Niklas Swanström, anser att kraven från ISP är rimliga.
– Även ett privatägt företag har med stor sannolikhet partirepresentation i styrelsen. Det finns en kinesisk lagstiftning som tvingar alla privata företag att överlämna information, säger Niklas Swanström.
Nu ligger bollen hos regeringen som inte vill kommentera den pågående processen, men bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) skriver till SVT att man i grunden välkomnar utländska investeringar som bidrar till svensk tillväxt.
Dousa skriver också att det inte finns något generellt förbud för investeringar från något enskilt land inom någon särskild sektor, utan att det är fråga om bedömningar i enskilda fall gällande enskilda investeringar.