• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Flera segelbåtar är förtöjda vid en marin med flytbryggor, omgivna av stilla vatten. I förgrunden syns en blå båt vid kajen, medan flera andra båtar är fördelade längs med bryggan. I bakgrunden kan man skymta grönskande områden och byggnader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är en avsiktsförklaring juridiskt bindande? Det vill Lugnviks hamnförening i Örnsköldsvik att domstolen ska avgöra. I klippet berättar båtklubben och kommunen hur de ställer sig i tvisten. Foto: Hans Lindblom/SVT

Örnsköldsviks kommun vill flytta båtklubben – bitter avtalsstrid uppe i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Lugnviks hamnförening och Örnsköldsviks kommun har en flerårig infekterad konflikt.

Kommunen vill inte förlänga arrendet för småbåtshamnen på grund av bostadsbyggande, och meningarna går isär om vem som ska betala en flytt av båthamnen.

Nu avgörs det hela i rätten. I videon utvecklar parterna sina ståndpunkter i tvisten.

Stämningen i rätten var påtagligt spänd och det fanns inga förutsättningar till förlikning under förhandlingen.

Konflikten har pågått under flera år och började när hamnföreningens 15 år gamla arrende skulle förnyas 2022. Föreningen ville skriva in en tidigare beslutad avsiktsförklaring om vem som skulle betala för en eventuell flytt av hamnföreningens anläggning om arrendet avslutas. Det ville inte kommunen och därför stämde Lugnviks hamnförening kommunen.

Kommunen vill bygga bostäder

Anledningen till att föreningen behöver flytta efter drygt 60 år är att Örnsköldsviks kommun vill bygga bostäder längs med Örnsköldsviksfjärdens strand som är en del av ”projekt stadsdel 2030”.

Lugnviks hamnförening anser att en eventuell flytt av småbåtshamnen ska bekostas av kommunen eller läggas på en eventuell exploatör. De vill också att kommunen ska erbjuda de en ersättningsmark.

Ursprungligen fanns ett avtal från 2007, och diskussioner har egentligen pågått sedan dess. Hamnföreningen hävdar att kommunen vid ett flertal tillfällen, både muntligt och skriftligt lovat att stå för flyttkostnaderna. Men 2023 meddelade kommunen att de inte längre tänker göra det.

Berör nästan 300 medlemmar

Kommunen menar å andra sidan att den avsiktsförklaring som hamnföreningen pekar på inte är ett bindande avtal, och att stämningsansökan från båtklubben inte är tillräckligt preciserad.

Enligt uppgifter från hamnföreningen, som har plats för 200 båtar i vattnet och ungefär 170 båtar på land, berör runt 275 medlemmar om arrendet inte förlängs.

Under torsdagen hölls en förberedande förhandling i målet. Huvudförhandlingen hålls senare och därefter meddelar Ångermanlands tingsrätt sin dom.

Det här är fastställelsetalan och muntlig förberedelse

Under förberedelsen av ett tvistemål brukar tingsrätten kalla de berörda parterna till ett möte som kallas för muntlig förberedelse.

Syftet är att alla inblandade ska få klart för sig vad tvisten egentligen handlar om och vilka ståndpunkter parterna har.

En fastställelsetalan handlar om att fastställa huruvida ett avtal mellan parterna existerar eller inte. Det kan också handla om att man vill att rätten ska fastställa vem som är ägare till något.

I fallet som rör Örnsköldsviks kommun och Lugnviks hamnförening handlar det om att avgöra om den avsiktsförklaring som parterna ingått är bindande.

Källa: Sveriges domstolar och Lawline

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.