Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johan Nilsson/TT, Thomas Sundberg/SVT

Enkelt blodprov kan ge bättre diagnos för ALS – Örnsköldsviksläkare med i forskning kring sjukdomen

Uppdaterad
Publicerad

Ett enkelt blodprov kan ge en mer träffsäker diagnos i ett tidigt skede av den svåra sjukdomen ALS.

Det har AT-läkaren Arvin Behzadi i Örnsköldsvik och det forskningsnätverk som han ingår i upptäckt.

Arvin Behzadi är AT-läkare vid en vårdcentral i Örnsköldsvik och doktorand vid institutionen för klinisk vetenskap/neurovetenskaper på Umeå universitet och forskar på ALS.

Det har hittills varit svårt att diagnosticera ALS då de första symptomen är väldigt diffusa. Samtidigt måste patienter utredas då symptom liknar de vid andra sjukdomar vilket tar tid.

 – Det finns inget specifikt test, varken röntgen, ryggmärgsvätska eller blodprov som gör att man kan bekräfta ALS. Man måste ta med hela den sammanvägda bedömningen för att patienten ska få en korrekt diagnos, säger Arvin Behzadi.

Spåras i blodprov

Arvin är knuten till den forskargrupp vid Umeå Universitet som forskat kring ALS sedan 90-talet. För ett år sedan presenterade den gruppen en ny studie som visar att ALS, redan i extremt små mängder, kan spåras genom ett enkelt blodprov.

– Man kan använda det provet för att hitta tusentals nya proteiner, och det gör mig väldigt optimistisk att de här nya metoderna fungerar så bra.

Lång väg kvar

Men mer forskning och fler studier som bekräftar resultaten krävs, vilket är kostsamt både i tid och pengar. Forskningen är beroende av anslag vilket Arvin och hans kollegor får från bland annat Region Västernorrlands och Västerbotten men även Ulla-Carin Lindquists stiftelse för ALS-forskning.

– Man måste producera resultat som samstämmer flera gånger. Gärna på olika populationer av ALS-patienter med olika mutationer och symptomdebut, inte bara i Sverige. Det kan ta lång tid innan man på ett säkert sätt kan säga att det här är specifikt för ALS.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Thomas Sundberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.