Marie-Louise Olsson Rautalinko, som är skyddsombud och representerar Akademikerföreningen vid Härnösands stiftskansli, uttrycker en oro över misstroendeförklaringen mot biskopen.
– Vi är mycket oroade. Det här innebär en extra påfrestning för de inblandade. Att uttala misstroendet på det här sättet gör att det kan bli väldigt slitsamt och svårt för medarbetarna, säger hon.
Olika synsätt
Hon arbetar som stiftsjurist och säger att konflikten mellan biskopen och styrelsen funnits en längre tid och att man inte kommit fram till någon lösning.
– Man har olika sätt att se på hur stiftet ska fungera och biskopens roll i stiftet och stiftsstyrelsen.
Biskopens roll central
Har en majoritet av personalen förtroende för biskopen?
– Jag tror att många medarbetare har förtroende för biskopen. Biskopens roll är central i organisationen och många i personalen relaterar i sitt arbete till biskopen. Vi hade hoppats att man skulle hitta ett sätt att lösa sin konflikt och kunna jobba vidare.
Det framgår också av skrivelsen till Arbetsmiljöverket att det finns fler konflikter som rör andra personer i stiftsledningen, än biskopen.
Arbetsgivarens företrädare i frågan är Kenneth Norberg (S), vice ordförande i stiftsstyrelsens arbetsutskott, och han uttalar sig bland annat så här i en skriftlig kommentar:
”Vill inte diskutera i media”
”Vi är angelägna om en god arbetsmiljö och tar de skrivelser som vi fått från de lokala skyddsombuden på stort allvar. Vi har kommit överens med skyddsombuden om att anlita en extern och oberoende resurs för djupintervjuer med alla anställda, och det är helt enligt skyddsombudens förslag.
Personalens arbetsmiljö är en viktig fråga som jag är angelägen om att ta tag i. Nu vill vi ta reda på ordentligt vad problemen handlar om.
När det gäller samarbetsproblemen mellan ordförande, det vill säga biskopen, och den övriga styrelsen kan jag inte säga någonting. Samtal oss emellan pågår och jag vill absolut inte föra dessa i media.”