Konflikten kring den kritiserade tränaren har väckt starka känslor i Örnsköldsvik och idag kan SVT berätta om orosanmälningar mot föräldrar och i ett fall även mot Örnsköldsviks Gymnastikklubb.
Uppringd under semestern
En förälder berättar hur hon blev uppringd av socialtjänsten under semestern förra sommaren.
– Vi var i Stockholm när vi blev uppringda av socialtjänsten som började ställa frågor om hur min dotter mådde och vi är inte de enda föräldrarna i klubben som fått orosanmälningar på oss. Det har hänt flera, berättar Kristina Edblom Westin, förälder i Höga Kusten Gymnastikklubb.
Orosanmälningarna har varit anonyma men i den nya klubben upplever man att de har ett samband med den långvariga konflikten mellan de båda gymnastikföreningarna i Örnsköldsvik.
Bakgrunden är att den ena föreningen, Höga Kusten Gymnastikklubb, har fortsatt förtroende för den tränare som förklarats olämplig efter sin tid i dem andra föreningen på orten, Örnsköldsviks Gymnastikklubb.
Flera anmälningar
Enligt föräldrar har socialtjänsten i Örnsköldsvik fått ta emot flera orosanmälningar rörande barn i den klubb som har fortsatt samarbetet med tränaren.
– Naturligtvis kopplar vi samman orosanmälningarna med konflikten mellan föreningarna. Varför skulle så många föräldrar i samma förening annars få dom, säger Kristina Edblom Westin.
Den andra klubben säger att det inte är dom som anmält.
Även barnen har påverkats, säger Kristina Edblom Westin. Flera föräldrar i Höga Kusten Gymnastikklubb säger också att det varit otrevligt att ha blivit uppringda av socialtjänsten.
Självmordstankar
Det har även riktats en orosanmälan mot Örnsköldsviks gymnastikklubb, men i det fallet var det Gymnastikförbundet som vände sig till kommunen sedan det framkommit att ett minderårigt barn i klubben hade självmordstankar.
Gymnastikförbundet ansåg att uppgifterna om självmordstankar var alarmerande, men tyckte sig inte få något gensvar från klubben när man begärde att barnet skulle få professionell hjälp.
Idag säger klubbordföranden att man visst tog uppgifterna på allvar.
– Vi hade såklart en dialog med den familj och den flicka det gällde och det hanterades i enlighet med deras önskan, så vi hade koll på situationen, säger klubbordföranden Liselotte Pettersson.
Vad är en orosanmälan?
I lagen står det att alla som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla det till socialnämnden (14 kap. 1 c § SoL).
Som privatperson har du möjlighet att vara anonym, men det förutsätter att du inte berättar vem du är när du kontaktar socialtjänsten.
Anställda på vissa myndigheter och i vissa verksamheter som berör barn och unga är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa.
Anmälningsskyldigheten gäller till exempel personal i hälso- och sjukvården, tandvården, förskolan, skolan, socialtjänsten och kriminalvården. Den gäller också personal som arbetar med barn och unga i yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet eller i annan sådan verksamhet på hälso- och sjukvårdens eller socialtjänstens område.
Källsa: Socialstyrelsen