Historiskt har det gjorts flera försök att få lax att etablera sig i Ljustorpsån, som är ett biflöde till Indalsälven, men med dåligt resultat. Vändningen kom när ån återställdes efter de rensningar som gjordes under flottningsepoken och miljön blev den rätta.
– Det ska vara hårt strömmande forsar med god turbulens och fina lekbottnar, då blir det lax, konstaterar fiskevårdskonsulenten Bo Öhman som hjälpt till med restaureringsarbetet i Ljustorpsån.
– Man blev förvånad över att de började leka direkt året efter att vi hade lagt ut sten i ån, säger Mats-Ingvar Perälä som är ordförande i Ljustorpsåns fiskevårdsområde och ser laxleken som något mycket positivt för ån och hela bygden.
Laxen tillbaka på egen hand
Lax har inte lekt i någon omfattning i Ljustorpsån på mycket länge men nu är den tillbaka och helt på egen hand.
– De kommer nog från Indalsälven där det finns mycket lax, men inga egentliga lekplatser, konstaterar Bo Öhman.
Över tretusen ton sten har lagts ut i Ljustorpsån i återställningsarbetet efter flottningen. Så kallat elfiske har visat att tätheten av laxungar är stor, på vissa håll mellan 30 och 60 ungar per hundra kvadratmeter vatten. Laxungarna finns inte bara i själva Ljustorpsån utan även i ett litet biflöde och Bo Öhman är väldigt nöjd med tätheten av smålaxar.
– När man har mellan 50 och 60 ungar per hundra kvadratmeter är det mycket bra täthet på fisken, förklarar han.
Inget laxfiske
Men även om laxen är tillbaka ska man nog inte hoppas på något mera omfattnade fiske efter lax i Ljustorpsån, åtminstone inte den närmaste framtiden.
– Kanske på väldigt lång sikt att det kan bli ett laxfiske men i nuläget är det inget fiske att tala om, menar Mats-Ingvar Perälä.
Bo Öhman tror att man kanske kan räkna med att ett hundratal laxar stiger i ån i framtiden men menar ändå att laxen har stor betydelse för vattendraget.
– Jag tror att det blir en helt annan status och potens för Ljustorpsån eftersom laxen har en väldigt hög status här i Sverige, säger han.