Daniel Nyström har en 11-årig son. Hör vad han anser om åldergränsen på sociala medier. Foto: Rolf Lunneborg, SVT

Pappa: ”Man kommer inte undan med förbud”

Uppdaterad
Publicerad

Kränkningar och hot på sociala medier går inte att komma åt genom att förbjuda barnen att vara där. Det menar en av de föräldrar som rektorn på en låg- och mellanstadieskola vädjat till.

Kränkningar och hot på sociala medier förekommer långt ner i åldrarna. Den mest populära meddelandefunktionen bland barn i åldrarna 9-12 år är Snapchat, trots att åldergränsen enligt användarvillkoren är 13 år.

– Jag anser att reglerna är mer för att skydda tjänsteleverantörerna än barnen i sin tur, säger Daniel Nyström.

Används bakom ryggen

Han har en 11-årig son på Björkbackaskolan i Ånge. Även om sonen inte är särskilt aktiv på sociala medier har han konto på Facebook, där åldersgränsen också är 13 år. Något som pappan är medveten om.

-  Jag har inte skapat kontot och jag har inte lagt mig i och ifrågasatt det helt enkelt. Jag tror att det är bättre än att de går bakom ryggen på mig, säger Daniel Nyström.

”Mobbning har alltid funnits”

Efter en incident med mobbning i sociala medier, som skolan tagit tag i och rett ut, skickade rektorn mejl till alla föräldrar och vädjade till dem att stänga ner sociala medier för barnen, de konton som har 13 år som åldersgräns.

– Mobbning är en problematik som alltid funnits i skolorna och sociala medierna är bara en annan plattform. Jag ser mycket hellre att man tar upp diskussionen tidigt och pratar med barnen om det här, säger Daniel Nyström.

Han menar att det finns en risk med förbud.

Barnen behöver vägledning

– Då faller det tillbaka på att det kanske används bakom ryggen och man får inte den täta relationen man behöver ha med barnen om sociala medier, säger han.

I mejlet efterfrågar rektorn ett samarbete för att komma åt mobbning på sociala medier. Daniel Nyström tror också att lösningen finns i samverkan mellan skolan och hemmet.

– Barnen behöver vägledning och den bör först och främst komma hemifrån, men alla har inte den förutsättningen att få vägledning hemifrån. Där tror jag skolan skulle behöva göra en stor insats, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.