Medan vi blivit lite bortskämda med vinteridrottare i både OS och Paralympics är det tunnare i sommarvarianterna. Av de idrottare som åker till Paris de närmsta dagarna kommer ingen från länet. Enligt truppchefen Niclas Grön handlar det om var idrotterna utövas och att det blivit allt tuffare att slå sig fram inom parasporten vilket också är anledningen till en tunnare trupp än någonsin tidigare.
– Jag är otroligt imponerad över de som tagit sig igenom nålsögat. Det är otroligt hög internationell nivå numera, säger Niclas Grön.
Bordtennisfeber efter OS-framgångar
Nästan hälften av deltagarna är debutanter. Flera av dem är bordtennisspelare. Just bordtennisen skapade stort intresse under OS då Sverige vann två silver. Nu smittar det av sig till Paralympics, enligt deltagarna.
– Det blir ett helt annat intresse och fångar en annan publik. Anja Händén har berättat för mig att hon aldrig fått så stor uppbackning tidigare än den hon får nu efter framgångarna i OS.
Ökat intresse kring parasporten
Niclas Grön säger att han märkt av ett större och mer ihållande intresse kring parasporten än tidigare. Från att ha varit i rampljuset under Paralympics till en anonym tillvaro direkt efter avslutningscermonin, upplever flera idrottare att intresset kring dem och sporten håller i sig.
– Nu är det precis tvärtom. Idrottarna som kom hem från Paralympics i Beijing, Ebba Årsjö, Zebastian Modin, Aaron Lindström med flera, vittnar om något helt annat och är fortfarande upptagna med kallelser hit och dit. Det har skett enorma framsteg kring intresset, inte minst på grund av den internationella konkurrensen.