I den riskanalys som tagits fram av landstinget konstateras att ambulanstransporterna i länet kommer att öka vid en nedläggning. Varje dygn kommer nio akutpatienter som tidigare förts till Sollefteå sjukhus att transporteras till Sundsvall. Ambulansbrist kan bli ett problem.
Svårt slag mot sjukvården
Mattias Rösberg som är aktiv i Sollefteåkampanjen och i sjukvårdspartiet menar att en nedläggning innebär ett svårt slag mot Sollefteå sjukhus, men också mot Sundsvalls sjukhus som redan idag har stora kapacitetsproblem. Under trettonhelgen hade Sundsvalls sjukhus 60 överbeläggningar.
– En nedläggning i Sollefteå drabbar alla. Det påverkar sjukvården i hela länet och även Sundsvall kommer att beröras men värst slår det mot patienterna som kommer att få åka kors och tvärs i olika transporter. Det är inte människovärdigt, menar Mattias Rösberg.
Läkare och sjuksköterskor
Gunnar Fors (V) är ledamot i hälso och sjukvårdsnämnden. Han betonar att det är avgörande hur landstinget klarar kompetensförsörjningen, det vill säga tillgången på läkare och sjuksköterskor. Han menar att turbulensen i landstinget inte underlättat situationen.
SVT: Men akutkirurgin i Örnsköldsvik har också ifrågasatts. Innebär det här att Örnsköldsvik tillfälligt fredats?
– Jag tolkar det som att Örnsköldsvik är tillfälligt fredat. Men jag är inte alls lugnad, speciellt som man säger att det beror på hur det går med kompetensförsörjningen. Vi vet ju att landstingets organisation leder till att folk slutar, säger Fors.
Sollefteåkampanjen
Kerstin Brandelius i Sollefteåkampanjen menar att det är de äldre multisjuka som kommer i kläm.
– Det är just den gruppen som drabbas allra hårdast om akutkirurgin i Sollefteå försvinner.