SVT har varit i kontakt med ansvarig utgivare för den sajt som pekat ut Ångemannen som pedofil. Efter telefonkontakt väljer hen att svara på frågor via mail.
Hur går ni tillväga för att hitta vuxna som förgriper sig på barn?
”Vi öppnar konton på sociala medier i egenskap av barn och väntar tills vuxna som söker efter barn i sexuellt syfte etablerar kontakt. Som regel tar det ett par minuter.”
Vad krävs för att ni ska välja att konfrontera en person?
”1. Att individen vi pratar med har vetskap om att denne pratar med en minderårig och visar ett sexuellt intresse för denne, alternativt visar ett sexuellt intresse för ett mindre barn som vår medarbetare säger sig ha omvårdnad om.
2. Att personen bestämmer träff och faktiskt dyker upp på träffen för att vi ska kunna fastställa att det faktiskt är personen bakom kontot som kommer till mötesplatsen.”
Hur ser ni på att ni kan försvåra en brottsutredning genom att förövaren kan gå hem och förstöra bevismaterial efter en konfrontation?
”Alternativet är att låta dem fortsätta tills polisen får bevis att kunna utreda, men när polisen utreder så innebär det att ett riktigt barn blivit drabbat. Vi ser helst att barn inte ska behöva drabbas och att man kan få de som söker efter barn i sexuellt syfte att sluta med detta och istället söka hjälp för sitt beteende.”
Hur ser ni på att personen i fråga kan åka hem och förvarna andra potentiella förövare?
”Vill de varna andra så är det bra! Det ska inte vara utan risk för att i alla fall få en artikel skriven om sig om man söker efter barn i sexuellt syfte, och varnar de varandra så att de slutar söka efter barn så har vårt arbete fyllt sitt syfte.”
Hur ser ni på risken att fällas för förtal?
”Vi har precis samma sorts utgivningsbevis som resten av pressen. Vi har tagit barnens parti och använder vårt utgivningsbevis till någonting som har ett oavvisligt allmänintresse, nämligen säkerheten för våra barn. Givetvis kan jag precis som alla andra ansvariga utgivare fällas till ansvar för förtal för de artiklar som man i egenskap av ansvarig utgivare väljer att publicera.”
Under onsdagen delade sajten ett inlägg på sociala medier när det blev klart att utredningen läggs ned:
”Nu kan alla hatare glädjas åt att Ånges FU är nedlagd”.
Det här innebär ett utgivningsbevis:
Med ett utgivningsbevis blir din webbplats eller databas grundlagsskyddad enligt Yttrandefrihetsgrundlagen (YGL). Det innebär att:
- Det gäller särskilda ansvarsregler för yttrandefrihetsbrott
- Det är utgivaren som ansvarar för det som publiceras
- Meddelare har rätt att vara anonyma – vilket innebär att myndigheter inte får efterforska deras namn och journalister får inte avslöja meddelarens identitet
- Myndigheter inte får förhandsgranska eller försvåra publicering (censurförbud)
Du har även möjlighet att publicera uppgifter som annars inte skulle vara tillåtet enligt Dataskyddsförordningen (GDPR). Förordningen tillåter att det görs undantag från reglerna om personuppgiftsbehandling för webbplatser med utgivningsbevis för att på så sätt upprätthålla rätten till yttrandefrihet.
Källa: Myndigheten för press, radio och tv (MPRT).
Läs mer om utgivningsbevis här