Delad bild: Till vänster ses en person i kavaj och skjorta mot en bakgrund av ett vitgardinsklätt fönster. Till höger är en närbild av en fönsterruta med spegelbild av himmel och träd, där text på rutan visar ord som ”VÄLKOMMEN TILL FENIX” och delar av ett telefonnummer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Carl-Gunnar Krooks (S), välfärdsnämndens ordförande i Kramfors, menar att viss personal gått direkt från kriminalitet till anställning på HVB-hemmet. Se och hör honom här Foto: Julija Sidner/SVT

Personal med kriminell bakgrund arbetade på HVB-hem i Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

Lyxvaror för stora summor, personal med nylig kriminell bakgrund och anställningar utan annonser.

HVB-hemmet Fenix i Kramfors kommer att stängas – nu uppdagas de bakomliggande orsakerna till beslutet.

När flyktingvågen drog in över Sverige etablerade Kramfors kommun ett asylboende i ett centralt beläget hyreshus. Denna kom senare att omvandlas till HVB-hemmet Fenix, som kommunen nyligen beslutat ska avvecklas.

När SVT går igenom kommunens underlag till beslutet fastställs en rad missförhållanden, bland annat ska personal ha blivit anställda utan relevant utbildning eller sökt jobbet via de plattformar som Kramfors kommun använder för att rekrytera, något som Dagens Nyheter var först att berätta om. Carl-Gunnar Krooks (S) är ordförande i välfärdsnämnden.

– Jag skulle tippa på att många byten av chefer, på olika nivåer vilket gör att det hamnar mellan stolarna skulle jag tro, säger han.

Under senare år har även flera ur personalen som nyligen är dömda för brott fått anställning, bland annat narkotikarelaterad brottslighet.

Elsparkcyklar, speldatorer och sportutrustning

En annan del som nämnden tittat på är hur ekonomin skötts på HVB-hemmet. Där framkommer det att personalen har köpt flera elsparkcyklar, mobiltelefoner, speldatorer och idrottsutrustning, som Krooks menar att de boende sedan fått ta med sig när de flyttat.

– Förvaltningen ska sköta kvitton, varför det inte har gjorts är en jättebra fundering. Det borde ha gjorts, det tycker man ju naturligtvis. Det måste vi utreda – varför har det gått snett och varför har det gjort det så länge? säger Carl-Gunnar Krooks (S) och fortsätter;

– Vi håller fortfarande på att nysta, det framkommer mer och mer saker. Men de saker som köpts har följt med de ungdomar som flyttat.

Trots att HVB-hemmet misskötts under åtminstone 2024, har Krooks förtroende för nuvarande chefer vid Individ och familjeenheten.

– Det är en ganska ny förvaltning på chefspositionerna, det är nog inte dem man ska gå på men det är dem som måste kolla varför det har gått såhär långt.

HVB-hemmet Fenix

HVB-hemmet Fenix har totalt 12 platser och tar emot både flickor och pojkar i åldrarna 13–17 år.

HVB-hemmet är riktat för de som har psykosocial beteendeproblematik, psykisk ohälsa, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Anslutet till HVB-hemmet är ett stödboende för de i åldrarna 16 – 20 år som är i behov av stöd från socialtjänsten, där samhällsvården ska ersättas.

I början av 2024 beställde välfärdsnämnden en utredning om huruvida det var lönsamt att driva ett HVB-hem i kommunalregi där missförhållandena uppdagades. I slutet av januari 2025 meddelade nämnden att HVB-hemmet Fenix ska stängas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.