Malin Edeholt och Anette Magnusson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Edeholt, sjuksköterska, och Anette Magnusson, röntgensjuksköterska på Mammograficentrum anser att beslutet om att lägga ner mammografivagnen slår sönder verksamheten. Hör dem utveckla kritiken här i videon. Foto: Nora Holand/SVT

Personalen kritisk till nedläggningen av mammografivagnen

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på mammograficentrum på Sundsvalls sjukhus riktar hård kritik mot beslutet att lägga ner en av Västernorrlands två mammografivagnar i januari 2025.

– Man slår sönder en ytterst välfungerande organisation, säger Anette Magnusson, röntgensjuksköterska på mammograficentrum.

8700 kvinnor påverkas av att mammografivagnen tas bort och kommer att få extra långa resetider för att kunna göra sin undersökning, något som SVT Nyheter Västernorrland tidigare rapporterat om. Kvinnorna i Ånge är de som kommer tvingas resa längst och måste ta sig över tio mil till Sundsvall.

Färre i personalen

Enligt personalen på Mammograficentrum på Sundsvalls sjukhus kan nedläggningen innebära att fler kvinnor avstår från att göra sin undersökning. Dessutom befarar de högre patienttryck på Mammograficentrum, trängre i lokalerna och längre arbetsdagar – samtidigt som de förlorar två tjänster.

– Det kommer att bli tufft, enkelt sagt, säger Anette Magnusson.

Ska spara pengar

Avvecklingen är en del av regionens besparingsåtgärder och ska spara 1,7 miljoner kronor. Men personalen på Mammograficentrum tror inte att besparingen blir så stor att det väger upp för vad man avvecklar.

– Man har försämrat villkoren för många genom att göra såhär, menar Magnusson.

Om ni i personalen hade fått bestämma, hur hade man gjort?

– Vi har pratat om det, och vi har många bra idéer som vi hade kunnat bistå med om vi hade blivit tillfrågade, men det blev vi aldrig, säger hon.

Se och hör mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.