Många diagnoser pratas det öppet om. Men OCD som drabbar cirka två procent av befolkningen, är det ganska tyst om – något det är dags att ändra på, tycker Sundsvallsbon Peter ”Pekka” Jonsson.
– Man blir expert på att dölja sina problem. Det finns många som lider i det tysta och skäms för sina problem och inte har någon att prata med. Sök hjälp i tid, säger han.
Slog till plötsligt
Nu startar han en mötesplats för de som har diagnosen. Även anhöriga är välkomna. På måndag hålls en första träff i Sundsvall.
– Jag drabbades när jag var 27 år. Det var en hektisk period i mitt liv. Plötsligt slog det till inifrån. Jag kunde inte sluta göra massa konstiga saker som jag fastnade i.
Svårt att bryta
Han fastnade vid vattenkranen och stängde och öppnade vattenflödet. Till slut bröt han beteendet, men bara för att börja med ett nytt. Han blev stående vid kylskåpsdörren. Stängde och öppnade. Och sedan var det lysknappen. Av och på, av och på.
– Det bara fortsatte. Det låter ju helt galet och det kände jag själv, rent intellektuellt. Men det är ett helvete att vara i det. Men känslan, som tar över är så stark så det är svårt att bryta. Men då förstod jag hur jobbigt min mormor måste ha haft det.
Ritualer och tvångstankar
Han berättar att han växte upp med en mormor som var svårt drabbad av OCD.
– Hon hade jättemycket konstiga saker för sig när jag var liten. Mycket ritualer och tvångstankar. Då skrattade jag, men det gör jag inte längre.
Framgångsrik behandling
Man vet inte vad OCD beror på. Men man tror att det till viss del är ärftligt. KBT, kognitiv beteendeterapi, har visat sig framgångsrikt som behandlingsform. Det har fungerat bra för Peter. Han fick hjälp i mitten på 90-talet.
– Jag hade inte kommit ur det annars. Det handlar mycket om att lära sig att gå emot tvånget. Det är svårt men det går att ha ett okej liv ändå och det finns hjälp att få!
Det här är OCD – tvångssyndrom
OCD kommer från engelskans Obsessive Compulsive Disorder.
Tvångshandlingarna kan exempelvis vara en eller flera av följande saker:
- Du upprepar ett visst ord i tankarna.
- Du tvättar händerna ofta för att du är orolig för smuts eller bakterier.
- Du sorterar saker på ett visst sätt tills det känns helt rätt.
- Du kollar att till exempel spisen är avstängd, fast du redan har gjort det flera gånger.
Det är viktigt att du söker vård om du har besvär som hindrar dig i vardagen. Utan behandling kan besvären vid tvångssyndrom bli långvariga. De går ofta inte över av sig själva.
Vid tvångssyndrom kan du vara väldigt upptagen av tvångstankarna. Det kan leda till att du har svårt att ta dig exempelvis till skolan eller till jobbet.
Terapi hjälper
Det är vanligt att du som har tvångssyndrom skäms över dina tvångstankar och tvångshandlingar. Det kan därför kännas svårt att börja prata med någon om tankarna eller det du gör.
Både läkemedel och KBT, kognitiv beteendeterapi, används i behandlingen.
Man uppskattar att ca 2 % av befolkningen har OCD, ca 160 000 personer. Fördelningen mellan män och kvinnor är jämn. Däremot kan OCD visa sig tidigare hos män. Studier visar också en viss skillnad mellan män och kvinnor i typen av tvång. T.ex är det fler kvinnor som har renlighetstvång medan män oftare har symmetritvång.
Källa: 1177 Vårdguiden och OCD-förbundet