Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chefsåklagare Daniel Brodén – som inte är den åklagare som driver de nu aktuella fallen – säger att åklagarkammaren ser goda möjligheter till fällande domar. Hör honom här. Foto: SVT design, Per-Erik Ström/SVT

Polis och åklagare: ”Bevisningen mot de åtalade på Swishlistan håller”

Uppdaterad
Publicerad

Bevisningen mot de fem personer på den så kallade swishlistan i Sundsvall som nu ställs inför rätta för narkotikabrott är stark.

Det anser polis och åklagare – trots att inget beslag av narkotika har gjorts i något av de fem ärendena.

Utan beslag av narkotika som direkt kan knytas till de fem unga män på Swishlistan som nu åtalas, utgörs i stället bevisningen av chattkonversationer.

Konversationerna har skett mellan de fem Swishbetalarna och den 28-åring som dömdes till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott i det stora gängmålet efter polistillslaget i Sundsvall förra vintern.

Swishlistan i Sundsvall

Knarkaffärer

Gemensam nämnare i de olika konversationerna mellan de fem åtalade och 28-åringen är att de handlar om knarkaffärer:

”Kan man köpa 1g”, ”Har en grabb som vill köpa en gubbe”, ”Ladd?” och ”Yo, ja ger dig 1800 nu ikv så skickar du en etta till ikv sen får du sista 500 sen vid lön”.

”En gubbe” betyder ett gram narkotika och ”ladd” är slang för kokain.

Nekar till det mesta

Fyra av de fem åtalade nekar till allt de misstänks för, medan den femte delvis erkänner.

Den första rättegången, där en man i 30-årsåldern står åtalad, kommer att hållas i mars i Sundsvalls tingsrätt.

Men det är alltså bara en bråkdel av alla 100-tals privatpersoner som finns med på Swishlistan och som alltså gjort inbetalningar till den 28-årige knarkbrottsdömde mannen.

Hur urvalet av de som nu åtalats gjorts förklaras i videon ovan av lokalpolischef Andreas Bergström – som också antyder att fler som swishat större belopp än de fem åtalade kan komma att utredas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swishlistan i Sundsvall

Mer i ämnet