Polisanmälningar mot nätmobbning

Uppdaterad
Publicerad

Hot och mobbning på nätet hör till vardagen för många ungdomar. I år har flera skolor i Västernorrland polisanmält händelser kopplade till en specifik sajt, ask.fm – och nu uppmanas föräldrar att engagera sig mer i sina barns surfvanor.

Eleverna på en högstadieskola i Sundsvalls kommun har fått lära sig många tuffa läxor ur verkliga livet den här terminen. Ämnet: nätmobbning.

– Det framkom från en förälder att hennes barn hade blivit utsatt för kränkningar och hot på nätet. Vi insåg rätt fort att det var via en webbtjäbst som heter Ask, säger skolans IT-samordnare Peter Blomqvist till Mittnytt.

En frågesajt

Ask.fm är en sorts frågesajt, registrerad i Lettland. Man registrerar en profil, sina intressen, åsikter och ofta även bilder på sig själv – och sen kan miljontals användare från hela världen ställa frågor och kommentera dig och det du är.

Det som skiljer ask.fm från andra sajter är att man kan kommentera anonymt, det går skriva vad som helst utan att uppge sitt namn. Även om användaravtalen berättar om att man inte får kränka och trakassera andra så har man å andra sidan gått med på att man kan utsättas i princip för vad som helst i form av kränkningar och trakasserier ändå, utan att sajten kan hållas ansvarig.

Luleå Kommun blockerade sajten

När vi på Mittnytt gick in på ask.fm häromdan var det inte alls svårt att hitta grova påhopp och kränkningar. Även om eleverna kanske oftast använder sajten via sina mobiler så blockerade Luleå Kommun den här sajten på sina skoldatorer i förra veckan, som en markering. Den diskussionen har förts på andra håll också. På skolan i Sundsvall polisanmälde man den specifika händelsen och uppmanar nu eleverna att inte registrera konton på ask.fm och andra liknande sajter.

– I det här fallet handlade det om sexuella trakasserier och hot som fick den utsatta eleven att må jättedåligt. Och vi insåg snart att det var andra elever på skolan som låg bakom, berättar Peter Blomqvist.

Polisen hade lovat att komma till skolan för att prata med elever och lärare om den här typen av brottslighet, men när de skyldiga eleverna trädde fram och händelsen därigenom var uppklarad ställdes besöket in.

– De fick sig en rejäl näsbränna av den här händelsen. Men det var synd att polisen aldrig dök upp. Jag förstår att de ha mycket att göra, men det hade nog gett ännu större effekt och understrukit allvaret i det här ännu mer, säger Peter Blomqvist.

Behövs mer diskussion

På skolan upplever man att det positiva med händelsen var diskussionen om den. Ingen var oberörd och många lärde sig väldigt mycket. Men det behövs mer diskussion och information om nätmobbning, i skolan, i samhället – och kanske framförallt – bland föräldrarna, tycker Peter Blomqvist.

– De flesta föräldrar vi pratade med hade ingen större koll på vad deras barn gör på nätet. Föräldrarna behöver mer information, kanske genom kommunen, och de behöver ta sig tiden att lära sig mer om vad deras barn sysslar med, det tror jag är jätteviktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.