Polisen tycker att de gör vad de kan göra för att bekämpa drogförsäljningen som pågår vid Sundsvalls sjukhus. Foto: SVT

Polisen rycker ut till sjukhuset – flera gånger i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Sundsvall är väl medveten om att det pågår drogförsäljning i entrén till länssjukhuset i Sundsvall. Flera gånger i veckan gör de utryckningar för att personal eller patienter har larmat om narkotikahandel.

– Människor ser att det säljs narkotika. Vi ser själva att det förekommer narkotikahandel, säger Henrik Blusi, förundersökningsledare vid polisen.

Sjukhusentrén har blivit en träffpunkt för missbrukare. I värmen innanför dörrarna finns bankomat, toaletter och eluttag för att ladda mobiler.

– Det finns apotek, därifrån kommer patienter med olika former av mediciner. Det finns ett flöde däruppe, konstaterar Henrik Blusi.

Missbrukare på behandling

Längre bort i korridoren på entréplanet finns också LARO-mottagningen (läkemedelsassisterad rehabilitering vid opioidberoende). Dit kommer missbrukare som går på behandling och några av dem finns med i gänget innanför entrén. Men polisen kopplar inte all drogförsäljningen på sjukhuset till LARO-mottagningen.

– Absolut inte. Det finns även apotek där patienter kan ta ut mediciner som de fått förskrivna, och sedan säljer de medicinerna vidare, säger Henrik Blusi.

”Vi gör det vi kan”

Enligt honom är det allehanda mediciner och narkotikaklassade läkemedel det handlar om. Men Subutex, en av ersättningsdrogerna som ges vid behandling av opiatberoende (till exempel heroin), finns med bland drogerna .

– Vill man få tag på Subutex, då är det på sjukhuset man ska vara. Det ser vi i utredningar som vi har, säger Henrik Blusi.

Han kan inte säga om handeln med droger vid sjukhuset har ökat på senare tid.

– Det här är något som försiggått under längre tid. Vi gör det vi kan göra. Vi gör små punktinsatser bland alla andra jobb vi har att prioritera, säger Henrik Blusi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.