Polisen i Region nord samlar nu de gamla ouppklarade mordfallen för utredning i Västerbotten. Sex personer i Umeå och Skellefteå kommer att jobba med fallen.
– Det handlar mycket om att bevaka och följa med vad som händer med tekniken och ärendena i övrigt. Vi inventerar fallen och ibland håller vi ett förhör och skickar in DNA-spår på nytt, säger Mattias Lundmark, samordnare för Kalla fall-gruppen i polisens region nord.
Fler och fler kalla fall
I norra Sverige finns 19 ouppklarade mordfall som räknas som kalla fall. Där har polisen uttömt alla till buds stående medel för att lösa brotten, utan att lyckas.
– De kalla fallen i Sverige blir fler och fler. Ouppklarade mord är ju de grövsta brotten vi har och vi vill inte ha mördare på våra gator.
Hoppas på släktforskningsmetoden
Runt om i landet sätter polisen nu sitt hopp till den nya metoden som ledde till att man hittade dubbelmördaren i Linköping. Ett brott som var ouppklarat i 16 år.
Det handlar om DNA-släktforskning som metod för att lösa grova brott.
– Jag ser det som ett verktyg att klara upp mord och det lovar gott för framtiden. Det finns säkert ärenden här i region Nord som vi så småningom skulle kunna använda det här på.
FAKTA KALLA FALL
Ett kallt fall är ett ouppklarat fall av dödligt våld, det vill säga mord eller dråp. Fallet är ouppklarat eftersom polisen inte har kunnat komma vidare i utredningen.
När polisen inte kan komma vidare i utredningar av mord eller dråp blir fallen överförda till en särskild utredningsgrupp som jobbar med kalla fall. Ny information gör att polisens kalla fall-grupp återigen kan börja arbeta med fallet. Sådan ny information kan komma från polisen själv, till exempel genom framsteg inom det kriminaltekniska arbetet, eller från allmänheten genom iakttagelser som gjorts på olika sätt.
Preskriptionstiden för mord och dråp togs bort 2010. Tidigare var preskriptionstiden 25 år. Detta innebär att utredningar av mord och dråp som har skett efter den 1 juli 1985 aldrig läggs ner. Dessa utredningar är fortfarande öppna och kan komma att klaras upp om ny information kommer in till polisen. (källa: polisen)