En delad bild: Till vänster visas en hand som håller en smartphone med ett meddelande om att en betalning har skickats. Till höger ses en person iförd polisuniform.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I veckan har polisen fått in åtta bedrägeriärenden gällande så kallade ”sms-barn” i polisregion Nord. Nu varnar polisen för att swisha pengar till personer som utger sig för att exempelvis vara ett barn eller barnbarn. Foto: SVT

Polisen varnar för ”sms-barn” – bedrägerivåg i norra Sverige

Publicerad

Vuxna personer som sms:ar och utger sig för att vara mottagarens barn eller barnbarn, säger att man har ett nytt mobilnummer och begär sedan att mottagaren ska skicka pengar.

De senaste dygnen har polisen i norra Sverige fått in ett tiotal anmälningar av det här slaget – och slår nu larm.

”Hej mamma! Min telefon gick sönder så fick skaffa en ny och jag har ett nytt nummer. Spara detta och radera det gamla. Bekräfta när du är klar.”

Det är ett exempel på sms som ett tiotal privatpersoner i norra delen av landet fått på senare tid. Det kan röra sig från några hundralappar till tusenlappar menar Patric Sundlöf, förundersökningsledare vid polisen i Medelpad.

Uppmanar till vaksamhet

Polisen uppmanar nu till vaksamhet kring den här typen av sms.

– Alla som är beredda att swisha kan råka ut för det här, säger Patrik Sundlöf.

I samband med att en person får ett sms och svarar på det, så uppger sms-avsändaren att hen av olika skäl behöver snabb ekonomisk hjälp – till exempel med att betala en faktura som håller på att förfalla, eller något liknande. Och begär då att en summa pengar snabbt skickas via Swish.

Rör sig om kriminella nätverk

Patric Sundlöf säger att personerna bakom sms:en kan vara enskilda kriminella till kriminella nätverk. Dessa kan i sin tur vara svåra att få tag på.

Hör mer om detta i klippet ovan.

POLISENS TIPS KRING MISSTÄNKTA SMS

  • Ring upp personen eller ställ kontrollfrågor för att säkerställa att personen är den som den utger sig för att vara. Kom ihåg att ställa kontrollfrågor som inte går att enkelt hitta på nätet.
  • Lämna aldrig ut kortuppgifter eller personliga uppgifter.
  • Var misstänksam om du får mejl eller sms när du uppmanas klicka på en länk och lämna känsliga uppgifter, som koder och personuppgifter. Följa aldrig sådana instruktioner. Inga banker eller seriösa företag skickar sådana meddelanden. Är du osäker, ring din bank eller företaget.
  • Ha unika lösenord för dina viktigaste tjänster, som din mejl, banken och e-legitimationen.
  • Godkänn aldrig att någon fjärrstyr din dator eller telefon.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.