Kenneth Bergqvist chef polisområde Västernorrland.

Poliser från region Nord ska öka tryggheten i Malmö

Publicerad

Nästa fredag åker sex poliser från polisområde Nord för att förstärka polisen i Malmö. De kommer att patrullera på gatorna för att öka polisnärvaron och skapa trygghet hos Malmöborna.

Polisens Operation Rimfrost utlystes efter de grova våldsdåden och skjutningarna i Malmö som kulminerade med mordet på en 15-årig pojke.Operationen ska verka mot gängkriminaliteten och innebär bland annat att polisregion Syd ska få förstärkning från övriga polisregioner.

Någon större formell beställning har ännu inte kommit till region Nord, men en förfrågan.

– Sex poliser ska förstärka i fyra dagar från nästa fredag, berättar Peter Wikberg, poliskommissarie region Nord.

Vidare finns en beställning på ytterligare fyra poliser i fyra dagar. Det är ännu inte bestämt vilka poliser det är och från vilka polisområden de ska tas, understryker Peter Wikberg.

Trygghetsskapande

Vilken roll ska de ha?

– De ska verka trygghetsskapande i första hand, men senare kommer det med största sannolikhet att handla om utredande resurser, säger Kenneth Bergqvist, polisområdeschef Västernorrland.

Polisledningen i Nord står i ständig kontakt med Nationella operativa avdelningen, Noa, som leder operation Rimfrost.

– Det här kommer att pågå kontinuerligt – det är inte bara en enda beställning, säger Kenneth Bergqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.