Ny allians och strid om galleria i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Trots ett katastrofval i Härnösand lyckades Socialdemokraterna stanna kvar vid makten genom en ovanlig allians.

När rösträkningen var klar i kommunalvalet i Härnösand 2018 stod det klart att Socialdemokraterna backat med hela 11,7 procent. Sverigedemokraterna och Centerpartiet gjorde bra val och ökade med 5,7 respektive 3,5 procent. Miljöpartiet backade men lyckades stanna kvar i fullmäktige.

Ny allians

Det tog 60 dagar efter valdagen innan partierna lyckades komma överens om hur Härnösand skulle styras. Något överraskande övergav Kristdemokraterna alliansen och inledde istället ett samarbete med S, V och MP. Kristdemokraterna kunde nu delta i majoritetsstyret av Härnösand för första gången sedan 1980-talet.

Val 2022

Andreas Sjölander (S) satt kvar som kommunalråd efter han att strax före valet ersatt Fred Nilsson (S) som suttit åtta år på posten.

Kritik mot omröstning

När Härnösands kommunfullmäktige sedan röstade om nytt oppositionsråd föll valet på Christina Lindberg (C). Sittande oppositionsråd, Anders Gäfvert (M), petades och var upprörd över hur omröstningen gått till. I vanliga fall brukar de styrande partierna, rösta blankt, eller lägga ned sina röster när valet av oppositionsråd kommer upp på dagordningen. Men här valde de styrande att rösta och då fick Gäfvert gå.

Strid om galleria

En av få politiska strider i kommunen under mandatperioden gällde att kommunens bolag köpte halva Prismagallerian för 4,5 miljoner. Den politiska majoriteten röstade för ett köp, medan M och SD röstade emot.

Moderaterna och Sverigedemokraterna var också kritiska när kommunledningen gav alla anställda i kommunen ett presentkort på 500 kronor. Detta för att visa uppskattning för arbetet under coronapandemin.

Moderaterna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet eftersom det bara gick att handla med presentkorten i Härnösands centrum, inte i kommunens ytterområden.

I klippet: Valspecial – Vindkraft och jobb i fokus under mandatperioden i Härnösand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet