790 förskollärare har svarat på frågor kring sitt arbete på landets förskolor. Drygt hälften av de som har svarat uppger att de oroar sig över att bli smittade.
– Det ser ju så klart olika ut i landet men situationen är väldigt ansträngd på många förskolor. 75 procent av förskollärarna säger att det är svårt eller till och med mycket svårare att leva upp till kraven i skollag och läroplan, säger Johanna Jaara Åstrand som är förbundsordförande inom Lärarförbundet.
Pedagogiken blir lidande
Karin Edlund jobbar som förskollärare på Banafjäls förskola en bit utanför Örnsköldsvik och sitter i Lärarförbundets lokala styrelse. Hon berättar om samma signaler från kollegor runt om i kommunen.
– Vi har inte samma möjlighet att utföra det pedagogiska arbetet nu när vi måste lägga otroligt mycket tid på att sanera och hålla rent och fokusera på att vara utomhus så mycket som möjligt. Vi måste också dela på grupperna så mycket som möjligt för att minska mängden barn på samma plats.
Agerar poliser
Hämtning och lämning pekas ut som en särskilt jobbig situation där personalen tvingas agera vakter och bedöma om barnen får vara på förskolan eller om de tvingas vända vid grinden.
– Det är en frustrerande roll som många inom förskolan tycker är jobbig. Att vi ska stå som en polis och göra avvägningar. Det är många av våra medlemmar som får möta en frustration och irritation hos föräldrar som också har en ansträngd situation, där vi kanske gång på gång måste meddela att barnen har symptom och måste vara hemma, säger Karin Edlund.