Skolanställd i Ånge hängdes ut – juridikprofessorn om jakten på pedofiler: ”Kan leda till förtal”

Uppdaterad
Publicerad

En skolanställd i Ånge kommun pekades ut som pedofil av en sajt på nätet. Detta efter att personer bakom sajten utgett sig för att vara någon annan i syfte att lura den misstänkte att begå brott.

Men är det ett lagligt tillvägagångssätt som sajten använt sig av? Vi ställde frågan till juristen Mårten Schultz.

Mårten Schultz, jurist och ordförande för institutet för juridik och internet, menar att det är ett okej tillvägagångssätt för skyddade medium förutsett att man inte använder en verklig persons identitet.

– Om man har en uppdiktad persona är det lagligt att ljuga på det sättet, säger han.

Den misstänkte skolanställde hängdes ut med bilder, video, namn och sms-konversationer på sajten.

Måste kunna försvaras

Något som också är lagligt enligt Mårten Schultz – om det finns utgivningstillstånd och uppgifterna kan försvaras. 

– Det krävs att det är försvarligt att publicera de här uppgifterna. De publicerade uppgifterna vägs mot personens skydd för heder och ära, säger Mårten Schults, som tillägger:

– Det finns en tydlig ansvarsrisk för den ansvarige utgivaren att det här utgör förtal med de här publiceringarna.

Åtala för förtal

Om den misstänkte, i det här fallet den skolanställde i Ånge, visar sig vara oskyldigt anklagad kan det leda till förtal – men vem som helst får inte väcka åtal.

– Det här (sajten) är ett skyddat medium, eftersom de har ett utgivningsbevis, då finns det bara en institution som kan åtala för förtal och det är justitiekanslern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.