Efter lunch på onsdagen ska de inblandade parterna ha en första överläggning om hur riktlinjerna ska läggas upp. Men att åtgärderna måste sättas in snarast är alla överens om.
Senare under dagen förväntas planerna sättas i verket.
På kommunens miljökontor tror man att råttorna sprids i bostadsområdena från anläggningar i närheten som jobbar med återvinning.
– Nu när företaget håller på att flytta och städa störs råttorna. De trivs inte längre där och flyr upp till bostadsområdena i närheten där det finns mat och boplatser, säger Kristin Eriksson som är miljödirektör i Sundsvalls kommun.
Gynnsam miljö
Hon berättar att problemen med råttor funnits en tid på två anläggningar i området. Stena Recycling och kommunens egen återvinningscentral. Stena håller just på att slå igen verksamheten som stängs inom en till två veckor för att flytta till Timrå.
– Det finns alltid råttor i sådana här områden, de finns överallt, men här har det varit mer gynnsamt där det finns mat och miljöer.
Kommunen har varit i kontakt med båda verksamheterna som har jobbat för att förebygga problemet med råttor.
Gemensamma insatser krävs
– Här behöver alla gemensamt hjälpas åt så att råttorna inte trivs, säger Kristin Eriksson.
Det gäller att hålla rent och att försvåra för råttorna i området.
– Se till att man inte har sopor framme och ha bara råttsäkra komposter. Klipp högt gräs och buskar och undvik klätterväxter vid fasader, säger hon.
Finns på fler håll
Rådet är att inte skräpa ner överhuvudtaget. För råttproblem finns på fler håll i kommunen.
– Råttor är en sådan djurart som kommer och går. Det finns i flera områden.