Vattenkraftverk i Ångermanälven

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringens nya förslag till miljöanpassning av vattenkraften ger inte några större miljövinster menar kritiker samtidigt som energibranschen ser förslaget som ett steg i rätt riktning. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Regeringens nya förslag om miljöanpassning sågas: ”Gynnar kraftindustrin”

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare beslutade miljöanpassningen av all svensk vattenkraft rivs nu upp av regeringen som lagt fram ett nytt förslag.

– Det här gynnar kraftindustrin på bekostnad av miljön, säger fiskerikonsulenten Kenneth Ottosson som jobbar med vattenmiljön i Ljungan.

Förväntningarna på miljöanpassningen av vattenkraften har varit stora med hopp om förbättrad vattenmiljö inte minst för hotade fiskar. Nu har hoppet falnat på många håll.

”Blir svårt”

I det nya förslaget fastslås till exempel ett riktvärde på högst 0,012 TWh av älven Ljungans totala elproduktion på 2,3 Twh som ska gå till miljöåtgärder. Det räcker inte långt menar Kenneth Ottosson som jobbar med att förbättra vattenmiljön i Ljungan.

– Det blir svårt att få igenom åtgärder som påverkar elproduktionen, säger han.

”Regeringen sänker miljökraven”

Naturskyddsföreningens ordförande konstaterar att det nya förslaget kommer att leda till att miljökraven sänks i många vattendrag:

Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker att det är katastrof”, säger Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall om det nya förslaget för vattenkraften. Foto: SVT

Vattenkraften styrs idag ofta av gamla vattendomar utan större hänsyn till miljön. Tanken med miljöanpassningen är att ställa moderna miljökrav på kraftproduktion och bygger på EU:s vattendirektiv. Nu är frågan om Sverige kommer att leva upp till kraven?

”Sverige ska leva upp till kraven”

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har tackat nej till en inspelad intervju, men skriver i ett mejl till SVT:

”Sverige ska leva upp till kraven i EU:s vattendirektiv. Regeringens förslag kommer att förbättra förutsättningarna för att omprövningen ska bli både tidseffektiv och rättvis, så att vi kan få miljöåtgärderna på plats.”

”Steg i rätt riktning”

Energibranschen välkomnar regeringens nya upplägg.

– Regeringen har identifierat många av de problem som omgärdat omprövningarna hittills. De lösningar som föreslås ser ut att vara steg i rätt riktning, kommenterar Johan Bladh, ansvarig för vattenkraft på Energiföretagen Sverige.

På frågan om regeringen inte bara går kraftindustrins och kraftverksägarnas ärenden med det nya förslaget svarar Romina Pourmokhtari (L):

”Nej, Regeringen ser nu till så att vi får moderna miljövillkor till vattenkraften, utan att konsekvenserna för elsystemet blir helt oacceptabla. Det är bra för både vattenmiljön och klimatomställningen.”

Det här är miljöanpassningen av vattenkraften

Kraftverk påverkar vattenmiljöerna samt fisk- och växtarter negativt. Syftet med den nationella planen är att omprövningarna ska leda till både största möjliga nytta för vattenmiljön och en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel.

I januari 2019 gav regeringen HaV, Energimyndigheten och Svenska kraftnät i uppgift att ta fram ett förslag till en nationell plan för omprövning av vattenkraften. Planen lämnades till regeringen i oktober 2019.

Sedan dess har omprövningen både inletts i ett antal vattendrag och sedan skjutits upp och pausats ett flertal gånger av den nuvarande regeringen. Nu har regeringen lagt fram ett nytt förslag i en promemoria som ska ut på remiss fram till den 22 november. Miljöanpassningen ska sedan träda i kraft den 1 juli 2025.

Många av landets vattenkraftverk saknar moderna miljövillkor, tillstånden har inte beslutats med stöd av miljöbalken och de är äldre än 40 år.

Den biologiska mångfalden och ekosystemen längs vattendragens stränder gynnas när olika miljöförbättrande åtgärder vidtas vid vattenkraftverken. Den starkt hotade ålen, lax, havsöring och andra fiskarter som behöver fria vandringsvägar och en restaurerad vattenmiljö kan påverkas positivt.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.