Enligt Jesper Agrell, överläkare och kvalitetsansvarig för ultraljudsverksamheten inom kvinnosjukvården i region Västernorrland, är ett tidigt ultraljud något som många blivande föräldrar önskar. Tanken är att det tidiga ultraljudet ska erbjudas redan i vecka 12.
Enligt Jesper Agrell är anledningen att många vill veta hur många foster som finns och om de lever, medan vården ser fördelar med att tidigare notera eventuella fosteravvikelser. Att erbjuda tidiga ultraljud är dock inte unikt för Västernorrland.
– Så har man tänkt i hela världen, vi vill också kunna erbjuda det och har velat det länge, säger han.
NIPT-test kan ersätta KUB
Det finns även tankar om att ersätta KUB-testet, som innebär att man kan testa om barnet har kromosomavvikelser, med ett NIPT-test som ger ett mer säkert resultat. NIPT-testet skulle innebära en summa för patienten, något som Jesper Agrell varken vågar sia om när det skulle kunna bli aktuellt eller vad kostnaden landar på. Hos en privatvårdgivare kostar testet ungefär 5000 kronor.
Logistiken för tidiga ultraljud är ännu inte på plats – bland annat behöver scheman ses över – men förhoppningen är att tidiga ultraljud kan bli aktuellt under 2024.
Det finns flera medicinska fördelar med ett tidigt ultraljud, säger Jesper Agrell. I videon berättar han om dem – och hur tidiga ultraljud kan påverka verksamheterna.