– Som tack får man vara med om en utlottning av sex fruktkorgar som man ska dela med sina arbetskamrater. Det tycker jag är ett hån, säger Vårdförbundets ordförande Åsa Holgersson.
På region Västernorrlands intranät kunde man läsa om ett fruktkorgslotteri den 26 juni. Det var tänkt som en uppmuntran till personal som jobbade extra.
”Regionledningsgruppen, RLG, vill rikta ett stort och varmt tack till er alla som i sommar tar extra ansvar för att upprätthålla våra viktiga verksamheter i hela länet. Det kan till exempel vara genom att anpassa din semester eller genom att ta ett extra arbetspass”.
”Dålig fingertoppskänsla”
Vidare går det att läsa att man kommer att lotta ut sex fruktkorgar till den som bidrar lite extra under sommaren. ”Fruktkorgarna ska ses som en trivselgåva både till dig som vinner och till dina kollegor på din arbetsplats”
Sedan följer ett formulär som ska fyllas i och skickas in om man är intresserad.
– Det var nog en god tanke, för det handlar ju om att uppmärksamma medarbetare som gör saker. Men det var dålig fingertoppskänsla när man sa att man skulle lotta ut sex stycken, säger regionrådet Sara Nylund (S).
Kritik från flera håll
– När vi ser hur sommaren har varit och vi vet att somrarna brukar vara tunga. När man ska tacka för att man överlevt sommaren då är sex fruktkorgar ingenting, säger Åsa Holgersson.
Regionrådet Sara Nylund (S) påpekar att inlägget om fruktlotteriet gjordes om när det kom kritik. Hon framhåller också att det inte var politikernas idé, utan tjänstemännens.
Hänvisar till tjänstemännen
– Det är ingenting som vi politiskt varit med om. När det uppmärksammades och reaktionerna kom så ändrade man till att man kunde anmäla om man ville ha en fruktkorg. Så vi delade ut till alla som ville ha, cirka 150 fruktkorgar har delats ut.
Det måste ju ha gått igenom några led innan det hamnade på intranätet?
– Absolut, men inte politiskt. Det är en verksamhetsfråga och hur det gick till när man tog fram förslaget, den frågan måste du ställa till verksamheten, svarar Sara Nylund (S).
– Se istället till att vi får bra arbetsvillkor, bra kompetensutveckling och bra löneutveckling så att man vill komma till Västernorrland och jobba och att man vill stanna i Västernorrland, avslutar Vårdförbundets Åsa Holgersson.