En man och en kvinna står tillsammans i en trädgård och håller i en korg full med röda äpplen. I bakgrunden syns några röda byggnader och grönska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den här säsongen har det varit ”all time high” för musteriet i Borgsjö. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Rekordår för äppelskörden – musteriet i Ånge går för högtryck

Publicerad

Många har fått ovanligt mycket äpplen i år, och på Mitt musteri i Borgsjö i Ånge kommun pressas äpplen för fullt. Allt för att hinna leverera till alla som lämnat in sina äpplen.

– Aldrig varit med om liknande, det är ”all time high”, säger Pontus Andersson när han lastar in en leverans med äpplen.

Pontus driver verksamheten tillsammans med sin fru Eva Magnfält, som idag tappar upp den pastöriserade musten i bag in box-påsar.

– Det är kul att vi kan rädda så mycket frukt, som annars kanske skulle hamnat ute i skogen till rådjuren eller på någons kompost, säger Eva när hon sitter vid pastöriseringsmaskinen.

”Kör ett ton varje dag”

För att hinna med alla beställningar så har de gjort ett bokningssystem där folk får lämna in på morgonen och hämta på eftermiddagen. Det vi får in på en dag ska vara klart när vi gör kväll, berättar Pontus

– Vi har begränsat hur mycket vi kan ta in. Vi kör ett ton varje dag, säger Pontus Andersson

Det går åt cirka fem kilo äpplen till tre liter must, beroende på hur äpplena är.

Ultimata väderförhållandena

Pontus tror väderförhållandena varit ultimata för äpplen i år. Han säger att värmen gjort sitt och att det har kommit tillräckligt mycket regn som framgångsfaktorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.