Rekordmånga erbjuds sommarskola i Sundsvall i år. Mansor Nasiri är en av dem. Foto: Jessica Bloem

Rekordmånga erbjuds sommarskola

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga elever erbjuds sommarskola i Sundsvall i år. En helt ny målgrupp är nyanlända som behöver förbättra sin svenska.

I år har 500 elever erbjudits sommarskola i Sundsvall – det är betydligt fler än tidigare år och beror på att kommunen öppnat upp för andra målgrupper, framförallt nyanlända.

Mansor Nasiri är en av dem som pluggar svenska här på Hagaskolan. Han kommer från Afghanistan och har varit i Sverige i 18 månader.

– Jag lär mig svenska med mina kompisar och är jätteglad att jag är här. Jag bor i Sverige och behöver prata svenska, säger han.

Pågår under tre veckor

När SVT besöker Hagaskolan diskuterar eleverna svenskhet och nationalism.

– Vi diskuterar om Sverige. Vem är svensk? Jag tror att sommarskolan hjälper mig till hösten så att jag kan klara min kurs, säger Mansor Nasiri.

Sommarskolan pågår till slutet av juli.

Jasmin Khwaiter är pedagog och lärare på sommarskolan på Hagaskolan i Sundsvall. Foto: Jessica Bloem

– Det brukar vara så att nivån sjunker till höstterminen eftersom svenskan inte övas på samma sätt. Det är mest den verbala biten som läggs på hyllan till sommaren, säger Jasmin Khwaiter som är lärare på sommarskolan.

Miljonregn över kommunerna

Skolverket har i år beviljat 118 miljoner kronor i statsbidrag till lovskola runt om i landet – även det är betydligt mer än året innan. Alla kommuner i Västernorrland har beviljats bidrag men beloppen varierar stort. Ånge kommun är den som beviljats minst bidrag, bara 32 500 kr, berättar förvaltningschef Kent Ylvesson.

– Det var en liten del av det vi hade sökt. Vi har haft två behöriga lärare som jobbat med våra elever och vi har fått skjuta till egna resurser för att täcka lärarlönerna, säger han.

I Sundsvall har sommarskola tidigare erbjudits till elever som antingen slutat årskurs nio eller som går på ett introduktionsprogram på gymnasiet för att bli godkända i matte, svenska eller engelska.

–  Nu har vi en mycket större målgrupp. Nu har vi framförallt ungdomar som varit kort tid i Sverige som behöver träna språket för att inte tappa så mycket under ett långt sommarlov, säger Göran Wallin, rektor och samordnare för sommarskolan.

Får prova på föreningslivet

Förutom att språkträning så kompletteras klassrumsundervisningen med en introduktion till föreningslivet. Samma dag som SVT är på plats ska till exempel foto- och filmklubben komma och presentera sig för eleverna.

– Sommarskolan ger en meningsfullhet till sommaren som kan bli långtråkig och trist. Då är det bättre att man får göra något som är riktigt

Zahraa Salah från Irak väntar fortfarande på uppehållstillstånd. Samtidigt går hon på sommarskola i Sundsvall. Foto: Jessica Bloem

bra och som utvecklar en, säger han.

För eleverna här på Hagaskolan kan sommarskolan förhoppningsvis hjälpa till på vägen mot ett nationellt program på gymnasiet. Zharaa Salah från Irak väntar fortfarande på uppehållstillstånd.

– Jag läser och kämpar och jag ger inte upp, säger hon.

Se hela inslaget här

Statsbidrag för lovskola

Det är Skolverket som fördelar statsbidragen för lovskola. För 2017 har 369 huvudmän beviljats bidrag om drygt 118 miljoner kronor. I Västernorrland ser fördelningen ut så här:

Sundsvall: 2 227 654

Örnsköldsvik: 705 705

Härnösand: 236 236

Timrå: 72787

Sollefteå: 585 585

Ånge: 32 500

Kramfors: 193 050

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.