Lyxkryssaren Hapag Lloyd som lade till i Härnösand i helgen är bara ett av flera kryssningsfartyg som besöker Höga Kusten i hösten. Foto: Örjan Leek / Profilbild

Rekordmånga kryssningsfartyg till Höga Kusten

Uppdaterad
Publicerad

Hanseatic Nature är ett exklusivt fartyg med ett begränsat antal passagerare. Det är det första av nio kryssningsfartyg som kommer att lägga till i Härnösand. Det är i första hand Höga Kusten som lockar. 

Suget efter resor är stort så här när coronarestriktionerna lättat i många länder. Det märks inte minst i kryssningtrafiken. Från augusti och fram till slutet av september får Härnösands hamn och Höga Kusten inte mindre än nio besök av kryssningsfartyg från tre olika rederier.

– Jag skulle tro att det beror på flera orsaker, dels att Sverige hamnat på den gröna listan för tyskarna, men också för att vi har en fin inomskärsdel, säger Mia Karlsson, vd för Destination Höga Kusten.

Exklusivt fartyg

Senaste helgen lade Hanseatic Nature, från det tyska rederiet Hapag Lloyd, till i Härnösand. Det är ett mindre fartyg, bara 250 passagerare, som för att undvika trängsel under pandemin, begränsats till 175. Det är ett exklusivt fartyg där biljettpriserna börjar på 80 000 kronor.

Passagerarna kommer först att få en heldag ombord när fartyget åker runt i Höga Kustens skärgård och gör strandhugg med mindre båtar. Sent på kvällen lägger fartyget till i Härnösand och dagen efter åker de flesta på bokade utflykter innan det är dags att lämna kajen på kvällen.

− På den här typen av kryssningar är det fler bokade utflykter så det kommer inte att märkas lika tydligt på stan som vid andra kryssningar. Det är ju också betydligt färre passagerare, säger Sofia Juniwik.

I slutet av augusti kommer det att ligga två kryssningsfartyg samtidigt, i Härnösands djuphamn som ställts i ordning just för att kunna ta emot stora fartyg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.