Både rektorn och läraren har sedan tidigare erkänt att fel har begåtts mot eleverna och bett om ursäkt. De har också tilldelats skriftliga varningar som en disciplinäråtgärd av Barn- och utbildningsförvaltningen. Anmälan har också gjorts hos polis och till Skolinspektionen. På onsdagen kom emellertid beskedet att varken läraren eller rektorn kommer att vara i tjänst, tillsvidare. Tidigare var det tänkt att åtminstone rektorn skulle återvända till tjänst efter påsk.
– Vi accepterar inte kränkningar på våra skolor och därför har vi och kommer vi att göra ett flertal åtgärder med hänsyn till elevernas bästa och för att återskapa tryggheten på skolan, säger Tommy Nilsson, skoldirektör på Sundsvalls kommun.
Utreds vidare
Det är i dagsläget inte klart när och om personerna återgår i tjänst och i sådana fall var. Det kommer att utredas av Barn- och utbildningsförvaltningen med berörda fackliga parter.
– Just nu är det av högsta prioritet att fokusera på elevernas välbefinnande genom att återinföra tryggheten på skolan, så de efter påsklovet kan få lugn och ro och komma tillbaka till vardagen. Vi ska även på bästa sätt återupprätta elevernas förtroende för vuxenvärlden, säger Tommy Nilsson.
Regelbundna samtal
Förvaltningen kommer nu att gå vidare med den övergripande handlingsplanen som fanns med i svaret som skickades till Skolinspektionen i mitten på mars. Sundsvalls kommun beskriver det som centralt att stärka tryggheten hos berörda elever. Detta innebär bland annat att regelbundna samtal vid behov kommer att genomföras med eleverna.
Möten
Personal på skolan kommer att få information från skolområdeschefen och tillförordnad rektor för att kunna svara på skolelevernas frågor rörande ärendet. Även berörda elevers vårdnadshavare kommer att bli erbjudna möten med representanter från Barn- och utbildningsförvaltningen.
Se över rutiner
Efter påsklovet kommer också så kallade drop-in möten att anordnas årskursvis. Barn- och utbildningsförvaltningen säger att de nu ska se över rutiner kring likabehandlingsplanerna och att de följs på alla skolor i Sundsvall. Vidare kommer den ytterligare anmälan till Skolinspektionen gällande kränkande behandling att besvaras och åtgärdas av Barn- och utbildningsförvaltningen.
Åtgärda brister
Vid mötet i Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott på onsdagen bad också majoriteten att få information av förvaltningen om hur organisationen kan åtgärda de brister som uppstått i hanteringen av ärendet. Man fick också bekräftat att förvaltningen arbetar med att på lämpligt sätt prata med eleverna på skolan.
– Jag har pratat med föräldrarna till de barn som är centrala i den här händelsen på skolan. Elever i de berörda klasserna mår dåligt. Vi är överens med föräldrarna om att fokus nu måste ligga på att skapa en trygg miljö för barnen i skolan så att de kan återgå till en normal vardag. Vi vill även se till att detta inte ska kunna hända igen. Därför har vi i dag gett förvaltningen i uppdrag att återkomma med hur organisationen kan åtgärda de brister som uppstått, säger Joao Pinheiro (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Mittnytt: Tidigare fick lärare och rektorn en varning, vad är det som har fått er att ändra det?
– Dels är det ju det att vid ett möte i går (tisdag) kom fram att det finns elever som fortfarande känner en otrygghet i samband med den här händelsen. I och med att elevperspektivet är i fokus måste vi säkerställa tryggheten för eleverna. Det gör att om man bedömer att de här berörda medarbetarna på skolan skapar otrygghet så har vi i samförstånd med dessa personer och deras fackliga kommit överens om att de inte ska vara på skolan. Nu jobbar vi med att återskapa tryggheten för eleverna, säger Kari Tallqvist, HR-chef på Sundsvalls kommun.