Nackstafjället fortsätter att växa i rask takt för varje dag som går. Frågan är om de närboende behöver oroa sig för någon översvämning när vårvärmen kommer.
– Nej det tror jag inte, det är ingen fara, säger Göran Gustafsson, vägområdeschef vid Sundsvalls kommun.
Upp mot 70 lastbilar fraktar dagligen snö till berget som i dag är cirka 60 meter högt och består av 600 000 kubikmeter snö, vilket motsvarar 600 000 000 liter vatten eller 240 olympiska simbassänger.
Lämplig lutning
Kommunen var i behov av en ny snötipp och började därmed leta mark som både var kommunal och lämplig för ändamålet. Fyra år och fem miljoner senare står Nackstafjället på plats.
– Vi valde den här platsen för den lutar lite vilket gör det lättare att fylla mycket snö, säger Göran Gustafsson.
Hoppas på varm sommar
Snön kommer inte att hinna smälta till nästa vinter utan särskilda maskiner som rör i den, det kommer behöva göras flera dagar i veckan enligt honom.
– Sedan får vi hoppas på att det blir en varm sommar och inte bara 12 grader på dagarna, säger han.
Särskilt reningssystem
Snöberget består även av en hel del avfall som glas och metaller. Det tittade även fram en lastpall ur snön på bergstoppen vid SVTs besök på plats.
För att dessa saker inte ska hamna i marken och förorena grundvattnet har kommunen byggt ett reningssystem under snötippen.
Förra året uppmättes snömängden för hela året till 29 000 kubikmeter jämfört med de 600 000 som beräknas finnas i år.
Så här fungerar snöbergets reningssystem
Första anhalten för den smältande snön är sedimenteringsdammar, där skadliga partiklar och tungmetaller sjunker till botten för att sedan samlas upp.
Andra anhalten är en stor oljeavskiljare som låter olja flyta upp till ytan och kan därefter tas om hand.
Sista anhalten är infiltrationsbäddar, naturliga reningsverk där vattnet filtreras genom olika jordlager och biokemiska processer som bryter ner det skadliga i vattnet.
För att infiltrationsanläggningen skall fungera krävs rätt marktyper, ingen lera och inte för grov jord.