Terapeut känner sig rentvådd

Uppdaterad
Publicerad

Nu känner han sig rentvådd, terapeuten i Örnsköldsvik som var misstänkt för att ha utnyttjat tre kvinnliga patienter sexuellt.

Han frikändes i Hovrätten och nu ser terapeuten fram emot att kunna börja arbeta igen, berättar han i en exklusiv intervju i Mittnytt.

Hela historien började för tre år sen på Viktoriabehandlingen i Örnsköldsvik, det var kommunens öppenvårdsmottagning för missbrukare. Terapeuten var utbildad behandlingsassistent med en påbyggnadskurs i 12-stegsprogrammets metodik bakom sig.

Vad som sedan hände vill han inte prata om i intervjun, men hovrättsdomen beskriver hur han inlett sexuella relationer med tre kvinnliga patienter. Domstolen anser emellertid inte att utnyttjandet var tillräckligt allvarligt för en fällande dom.

Sexterapeuten

Terapeuten nekar till de sexuella handlingarna, även om han erkänner att han, mot 12-stegsprogrammets regler, träffat kvinnorna utanför behandlingstid. Han lägger stor skuld på sin arbetsgivare, kommunen, för allt som hänt. Övertrampen han gjorde inträffade i en tid av omorganisation och förändringar i vården. Det var turbulent på arbetsplatsen. 

– Vi försökte protestera och förklara vilka konsekvenser det skulle få, men ingen lyssnade, säger Tapio Liimatainen.

Det var med lättnad han tog emot den friande domen och han betraktar sig som rentvådd idag.

Men Hovrättspresident Sten Burman, poängterar att rätten inte tagit ställning i den etiskt-moraliskt eller arbetsrättsliga frågan. Han poängterar att den som läser domen ser att Hovrätten anser att han handlat både oprofessionellt och oetiskt.

Om en arbetsgivare skulle titta i domen uppdagas terapeutens brister, menar Sten Burman.

Tapio Liimatainen har läst domen, men är nöjd ändå. Han vill fortsätta arbeta inom missbruksvården och han är nu redo att ta upp nästa kamp. Den mot sin förra arbetsgivare.

– Jag vill att dom ska betala utebliven lön och ta ansvar för dom fel som har begåtts, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexterapeuten

Mer i ämnet