Representationsjakt kan vara muta

Uppdaterad
Publicerad

Jakt som representationsform är högaktuellt med tanke på avslöjandena SCA-direktörernas lyxiga jaktresor till Härjedalen. Representationsjakt är vanligt i skogsbranschen men gränsen mellan vad som är tillåten representation och vad som kan betecknas som mutor är inte helt glasklar.

Att ett rejält älghorn pryder väggen på SCA kontoret i Sundsvall är ingen högoddsare. Jakt och skogsbruk går av naturliga skäl hand i hand och jakt som representations- och umgängesform är en mångårig företagstradition. Skogsbolaget SCA, som är landets näst största markägare, är en stor arrangör av representationsjakter.

– Det är ett sätt för oss att bygga relationer med viktiga intressenter, inte minst kunder. I de flesta fall är de här arrangemangen enkla. Man bor på ett pensionat eller hotell, man åker ut i skogen till föberedda jaktpass där man ägnar sig åt en dag i skogen och sen är det hela klart, förklarar Björn Lyngfelt, informationschef på SCA Forest Products.

Skandal kring SCA affärsflyg

Representationsjakt – värdefullt nöje

SCA vill gärna förmedla bilden av att representationsjakten för det mesta är som vilken jakt som helst men samtidigt förekommer lyxigare upplägg där jägarna varken behöver släpa hem djuren eller slakta. Men vare sig det handlar om lyxupplägg eller mera normal jakt så motsvarar representationen stora värden, en koll på olika jaktarrangörers hemsidor visar att en jaktdag ofta kostar flera tusen, har man guider och boende kan det kosta femtusen kronor per dag.

– Eftersom det här inte är några våldsamheter innebär det att vi har god marginal till de nivåer på representation som ger den typen av effekter, hade vi bjudit på en lyxkrog hade det handlat om betydligt större summor, hävdar Lyngfeldt när vi frågar om eventuell beskattning av förmånen.

Mutmisstanke utreds

Riksenheten mot korruption utreder just nu SCA-topparnas lyxiga jaktresor till Henvålen i Härjedalen och vill därför bara uttala sig generellt om hur man drar gränsen mellan representation och mutor.

– Det måste finnas ett syfte som inte bara utgår från att man genom att bjuda fritt och rikligt ska förstärka affärsrelationen eller att få motparten att fatta beslut i affärsrelationen som inte alltid är så förnuftiga. Det säger Gunnar Stetler, chef för Riksenheten mot korruption. Stetler menar också att det finns ett mörkertal när det gäller otillbörlig representation, vilket han ser som ett problem.

– Jag utgår ifrån att lagstiftaren anser att det är ett problem om inte lagstiftningen kan upprätthållas fullt ut, säger han.

SCA fortsätter med jakten

På SCA har man inga planer på att sluta med representationsjakten.

– Nej, vi tycker att det här är ett ganska naturligt och mycket trevligt sätt att umgås med personer när man som vi är en stor markägare, säger Björn Lyngfelt på SCA Forest products.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandal kring SCA affärsflyg

Mer i ämnet