Tredelad bild. Vänster: Handpumpar. Mitten: Labarbete, blå handske. Höger: Glasflaska med mörk vätska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Catarina Fernandes är nöjd med sina prover där hår behandlats med lignin som gjort det mjukt och slätt. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Rester från skogen kan bli miljövänligt hårbalsam

Uppdaterad
Publicerad

Skogsindustrins restprodukter kan bli hållbara hårvårdsprodukter, tack vare forskning vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Catarina Fernandes, doktorand i kemiteknik, utvecklar hårbalsam med lignin för minskad miljöpåverkan.

– Målet är att erbjuda ett hållbart alternativ, säger Catarina Fernandes.

Catarina Fernandes, doktorand i kemiteknik vid universitetet i Coimbra, Portugal, har tillbringat två månader vid forskningscentret FSCN vid Mittuniversitetet i Sundsvall för att utveckla sin forskning om att ta tillvara restprodukter från biomassa för att utveckla hållbara hårvårdsprodukter.

– Lignin är känt för sin biokompatibilitet och låga toxicitet, vilket vi hoppas resulterar i lägre miljöpåverkan, säger forskaren Catarina Fernandes.

Så löste jag det

Restprodukter från skogen

Hennes forskning handlar om att ta tillvara restprodukter från biomassa för att utveckla hållbara hårvårdsprodukter. Hennes mål är att utveckla ett hållbart alternativ med lignin som ger samma vårdande effekt men med betydligt mindre miljöpåverkan.

– Vi löser upp lignin i vatten och testar det på vårt eget hår, säger Catarina Fernandes.

Balsam är miljöbelastande

Hårbalsam används både hemma och på salonger i hela världen. Balsam består av många ingredienser där många av ämnena kommer från den fossila industrin. Många av dessa är miljöbelastande, särskilt på vattenekosystem där de kan vara skadliga.

Fakta: Lignin

Lignin är en polymer och en av de tre huvudbeståndsdelarna i trä. Ligninet binder ihop cellulosafibrerna i veden och ger även styrka till trädstammen.

Största delen förbränns

När papper tillverkas vill man ofta inte ha med lignin, varför det separeras i massaprocessen och betraktas som avfall. Till största delen förbränns ligninet och används som energikälla hos massabruken.

Inte bara en restprodukt

Men ligninet är mycket mer än bara en restprodukt, det kan ersätta olja och kol och användas i exempelvis kolfiber. Lignin kan till och med användas för att framställa naturidentisk vanillin som används i bakverk och glass – ett billigare alternativ till vanilj från vaniljorkidén.

Så löste jag det

Så löste jag det

Det här är en del i SVT:s satsning Så löste jag det.

Har du stött på ett problem i din vardag, och hittat ett kreativt sätt att lösa det? Kan din lösning hjälpa andra?

Nu kan du berätta i SVT:s satsning, hör av dig till salostejagdet@svt.se!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Så löste jag det

Mer i ämnet