Stor risk för korridorvård i sommar

Publicerad

Det var illa redan förra sommaren och i år fattas det ännu fler sköterskor på länets sjukhus. Fler vårdplatser än i fjol måste stängas.

Snart är sommaren här, men hur semestrarna ska lösas för länets vårdpersonal är fortfarande oklart. Bristen på sjuksköterskor och undersköterskor gör det svårt att få ihop schemat. Störst är problemet på Örnsköldsviks sjukhus.

Sämre lön i landstinget

– I Örnsköldsvik ser vi att det är ett privat företag som har lockat sjuksköterskor, dit fler har gått, och kommunen har också tagit över en del av våra sjuksköterskor. Det ställer till med. Det behövs inte så många för att det ska bli problem, säger Nina Fållbäck Svensson, förvaltningschef för specialistvården i Västernorrland.

– Arbetsgivarna säger ju alltid att det finns få av oss, sedan är våra nya kollegor väldigt tydliga med att under 25.000 ta de inte jobb för. Landstinget erbjuder bland annat 24.600 kronor i månaden. Kommunerna betalar lite bättre och det finns mycket att välja på både i Sverige och Norge, säger Maria Bäckman, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Västernorrland.

Oro i Sollefteå

På länssjukhuset i Sundsvall är sommaren inte lika problematisk, men till Sollefteå är det svårt att hitta personal av en annan anledning – sjukhusets osäkra framtid.

– Det finns mycket oro i Sollefteå, utfrån de förändringsförslag som finns. Många söker sig andra möjligheter. Det har ställt till problem med bemanning.

Redan nu står det klart att under sommaren kommer att finnas uppåt 30 färre vårdplatser i länet jämfört med i fjol. Som mest hålls 180 vårdplatser stängda och risken för att patienterna hamnar i korridoren ökar.

Minimera riskerna

– Det är aldrig bra att behöva lägga patienter på vårdplatser som inte är avsedda för den typen av diagnos som man har. Det är också risker med med att flytta på patienter, som kan bli aktuellt i vissa fall. Det är bland annat det vi behöver titta på hur vi kan möta och hur vi kan minimera riskerna så långt det är möjligt, säger Nina Fållbäck Svensson.

– Patienterna måste ju få komma. De som bedöms ha behov av inläggning måste ju få en plats. Som det ser ut nu kan det lätt bli att man skickas på någon enhet där det är fel specialitet eller att man hamnar i en korridor och det är inte alls lyckligt att det ska bli så, menar Maria Bäckman på Vårdförbundet i Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.