Den beskrevs första gången år 1600 av Johannes Bureus, den sk Burestenen i Nolby söder om Sundsvall. Nu har forskarna satt luppen på den och alla andra runstenar i Medelpad igen. De ska bli en unik bok av projektet.
– Ja, som en del i ett betydligt större projekt ska Medelpadsstenarna bli en bok säger runologen Magnus Källström på Riksantikvarieämbetet.
Runstenarna digitaliseras
Ämbetet har fått 9 miljoner för att dokumentera och digitalisera alla kända runor i Sverige. Det ska bli en digital forskningsplattform där vem som helst kan söka information om landets runstenar och runskrifter.
– Vi är bara i förberedelsestadiet, men jag har redan upptäckt en del feltolkningar på några av runstenarna i Medelpad säger Magnus Källström.
Nolbystenen har fel namn?
Bland att tror han att två av namnen på den sk Målstastenen i Matfors kan vara feltolkade. Dessutom nämner har i förbigående att Burestenen i Nolby kanske har fel namn.
– Jag är fortfarande inte helt klar med analysen men det lutar åt att den borde heta Byrestenen istället säger Magnus Källström.
Nolbystenen har fått sitt namn efter den man som fått stenen rest efter sig. Det var sönerna till en man som hittills tolkats heta Bure som reste stenen till sin fars ära. Har Magnus Källström rätt hetta mannen alltså istället Byre.
Norrländska runstenar favoriter
Hela projektet ska vara klart om 3 år och Magnus Källström kommer garanterat att komma tillbaka och fortsätta granskningen av stenarna i Medelpad och resten av norrland.
– Runorna skiljer sig åt mellan olika delar av landet men de norrländska fascinerar mig mest, kanske för att de är så relativt dåligt granskade tidigare säger runologen Magnus Källström på Riksantikvarieämbetet.
Och det trots att exempelvis Nolbystenen alltså dokumenterades första gången redan år 1600 när forskaren Johannes Bureus gjorde sin berömda ”norrländska resa”. Nu ska stenen bli del av en större historia är det tänkt.
Fotnot: Artikel och video publicerades 24 juni 2016.