Peder Björk (S) står utomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– En ordförande för den tyngsta nämnden kan inte ha ett förhållande med en politisk motståndare som ska pressa henne kring politiska beslut, menar Peder Björk (S). Även Sjukvårdspartiet är kritiskt mot sin företrädare Robert Thunfors. Foto: SVT

S distriktsordförande i Västernorrland Peder Björk: ”Hon har ljugit”

Uppdaterad
Publicerad

Avslöjandet om relationen mellan toppolitikern Elina Backlund Arab (S) och Sjukvårdspartiets oppositionsråd Robert Thunfors har väckt mycket starka reaktioner hos Socialdemokraterna.
Hon anklagas för att både ha mörkat och ljugit om relationen.

Även Sjukvårdspartiet i regionen agerar; Robert Thunfors stängs nu av tills vidare.

– Det här ett svek mot alla hennes kollegor i regionen, det är ett svek mot partiet och det är ett svek mot väljarna, säger Peder Björk.

Vad fick du får svar från henne när du ställde kravet att hon skulle avgå?
– Jag fick väl inget direkt svar, men hon sa att hon förstod att vi hade den åsikten.

Peder Björk säger att det kan tyckas som en hård dom mot någon som inlett en kärleksrelation, men säger att det handlar om väljarnas förtroende.

SVT har upprepade gånger sökt Elina Backlund Arab utan resultat. Så här kommenterar hon avgångskravet i Expressen:

– Jag brinner verkligen för hälso- och sjukvårdsfrågorna. Det är ett jättetufft uppdrag, men jag har ändå gjort det här i sex års tid för att jag älskar frågorna, säger hon och fortsätter:

– Men det är självklart att jag behöver lyssna när det inte finns förtroende för mig.

Relationen avslöjades i en artikel i Sundsvalls Tidning.

I ett pressmeddelande från Sjukvårdspartiet under fredagseftermiddagen meddelas att man kommer att ”utreda konsekvenserna” av den – fram till nu – hemliga relationen.

Partiet har ”beslutat att tillfälligt stänga av Robert Thunfors från sina uppdrag i partiet för att säkerställa en rättssäker och demokratisk process.”

– Jag, och många med mig är förvånade över de uppgifter som har framkommit. Vi behöver gå igenom informationen och föra diskussioner inom partiet, säger Pia Lundin (Sjvp), regionråd i opposition, i pressmeddelandet.

Vilka är toppolitikerna i affären?

Elina Backlund Arab (S) valdes som ny ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i maj 2022, efter att ha suttit som ledamot och som vice ordförande i nämnden under en längre tid.

Dessutom har hon varit psykiatriansvarig i region Västernorrland och suttit som ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott.

Robert Thunfors (SJVP) har varit folkvald för Sjukvårdspartiet sedan 2018 och är i dag ordförande för partiet, regionråd i opposition och 2:e vice ordförande i regionstyrelsen. Han har återkommande starkt kritiserat socialdemokraterna och blev förra hösten också anklagad av moderaterna för att ”sprida desinformation” om det ekonomiska läget i regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.