Person i kostym mot en grå, strukturerad bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reagera inte på inlägg direkt – så ska du tänka kring inlägg på sociala medier. Foto: Internetstiftelsen

Tre frågor om: Så genomskådar du falska inlägg på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Källkritik på sociala medier har blivit allt viktigare när information delas allt snabbare. Genom att granska avsändare och innehåll kan vi skydda oss mot missvisande information. Björn Appelgren på Internetstiftelsen delar med sig av några enkla knep.

Björn Appelgren, folkbildningsansvarig på Internetstiftelsen, säger att det är ganska svårt med källkritik på nätet och att inlägg sprids innan fakta är kollad.

– Man ska vara källkritisk och ta reda på vad det är för information man får och om den är pålitlig. Först då kan vi veta vad vi reagerar på och om vi ens behöver reagera, säger han.

Orimligt inlägg

I ett inlägg på facebook, där en person påstår sig ha en gård och söker katter som kan användas till träning för jakthund, finns flera saker som inte stämmer och Björn Appelgren har tittat lite närmare på det.

– Det första jag reagerade på var att det var ganska orimligt. Det går inte till så här, säger Björn.

Varningstecken

Avsändaren av inlägget hade bara 20 vänner på facebook och det kan vara ett tecken på att det är ett nystartat konto. Dessutom var profilbilden en genrebild och inte ett foto på avsändaren.

– Personen hade angett en arbetsgivare i Stockholm och med tanke på vad det stod i inlägget kan nog personen få problem med sin arbetsgivare, kan man misstänka, säger Björn Appelgren.

Internetstiftelsen

Internetstiftelsen ansvarar för internets svenska toppdomän .se och sköter drift och administration av toppdomänen .nu.

Intäkterna finansierar satsningar som gör att människor kan använda internet på bästa sätt, och stimulerar kunskapsdelning och innovation med inriktning på internet.

Internetstiftelsen är en oberoende, affärsdriven och allmännyttig organisation. De verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället.

Källa: Internetstiftelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.