Uteplatsen på Bjästagården har grävts bort, och en ny håller på att skapas. Än så länge finns några bänkar, gruslagda gångar och rabatter som skvallrar om framtida planteringar.
Men det som sticker ut på uteplatsen är ett bord med två soffor tillverkade av björk. Ett konsthantverk som skapats för att brukas, och som invigdes på tisdagen.
– Möblerna är skapade för att gestalta den utgrävning som gjordes på Bjästamon i samband med bygget av Botniabanan. Det var ett fantastiskt uppdrag att få göra det i form av det jag tycker är mest roligt, att forma med skärning i möbler och göra gestaltningen i form av symbolik, säger Birgitta Ricklund.
Från dåtid till nutid
Birgitta Ricklund fick uppdraget av Örnsköldsviks kommun, som sedan några år tillbaka ingår i ett finskt och samiskt förvaltningsområde.
Soffornas utskurna ryggar berättar om förhistorisk tid och nutid, från fiskande och jagande samer på Bjästamon till Botniabanans tillkomst.
– Jag vill berätta om människorna som levde här på jakt och fiske, och att man i utgrävningar hittat till exempel harpunspetsar. Det är just en kopia av en harpunspets som hittats i en havsvik här som jag skurit ut i möblerna. Originalet finns på länsmuseet i Härnösand.
Konst som ska användas
Även om möblerna är ett konstverk och utsmyckning ska de självklart också användas av de som besöker uteplatsen på Bjästagården.
– I den samiska världen skapar man inte bara för att skapa, utan ofta är det bruksföremål. Även om det här är en konstutsmyckning så är det ett bruksföremål som ska användas.
Hör Birgitta Ricklund om det samiska arvet i klippet.