Invigning av samlokaliseringen av myndigheter i Härnösand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Invigningen av det nya kontoret i Härnösand där fyra myndigheter ska dela lokal hölls under torsdagen. Foto: Anna Beijron/SVT

Samlokalisering av fyra myndigheter invigs i Härnösand

Publicerad

Under torsdagen invigdes samlokaliseringen av Specialpedagogiska skolmyndigheten, Skolverket, Socialstyrelsen och Kammarkollegiet i Härnösand. Samordningen innebär att de fyra myndigheterna delar kontor – och har medfört nya statliga jobb.

– Det är klart att det är viktigt för Härnösand, att vi får fler arbetsgivare, säger Knapp Britta Thyr (MP), första vice ordförande i kommunstyrelsen i Härnösand.

Vid invigningen var skolminister Lotta Edholm (L) på plats och hon lyfte fram vikten av att öka Skolverkets regionala närvaro runt om i landet, och på så sätt stärka likvärdigheten för skolelever.

– I dag är det Härnösands tur, sa hon.

Knapp Britta Thyr (MP) är positiv till den regionala statliga närvaron.

– En decentralisering av myndigheter är viktig ur ett demokratiskt perspektiv – att de finns på fler ställen, att man känner igen dem, vet vad de håller på med och kan lita på dem, säger hon.

Över 120 anställda på nya kontoret

Det är Specialpedagogiska skolmyndigheten, SPSM, som har fått i uppdrag att samlokalisera myndigheterna till ett stort kontor. Flera av myndigheterna har även vuxit med fler anställda.

Socialstyrelsen, som sedan förra året har i uppdrag att utfärda skyddad yrkestitel för undersköterskor, har rekryterat 18 nya anställda till det nya kontoret i Härnösand.

Enligt Björn Eriksson, generaldirektör Socialstyrelsen, har man nu lyckats förkorta handläggningstiderna.

– Vi noterade att det var lätt att rekrytera den här typen av viktiga kompetenser, och det ser vi som lovande framöver, säger han.

antal medarbetare på nya kontoret

Kammarkollegiet: 5

Socialstyrelsen: 18

Skolverket: 25

SPSM: 80

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.