Andreaz Strömgren, kommunchef Timrå Foto: SVT

Kommunchefen om sextrakasserierna: ”Han borde ha förlorat jobbet”

Uppdaterad
Publicerad

Det var i metoo-kampanjens spår som Timrå kommun fick upp ögonen för mannen, men problemen med grovt språk och sexuella trakasserier hade funnits i flera år utan att hans chefer ingripit.

Cheferna hade känt till mannens framfart på arbetsplatsen men hade vare sig dokumenterat mannens agerande eller sett till att få stopp på det grova språket.

Nya riktlinjer

Missförhållandet uppdagades när Timrå kommun förra året tog fram nya bestämmelser och råd för att förhindra diskriminering och sexuella trakasserier på kommunens arbetsplatser. Beskedet till alla var nolltolerans och att cheferna hade en skyldighet att agera om det förekom.

I det arbetet dök fallet med den kommunanställde fritidspolitikern upp, men varningsklockorna borde ha ringt tidigare. Redan 2015 är problemen kända på arbetsplatsen utan att något händer.

– När vi tittar tillbaka ser vi att det förekommit under flera år och vid flera olika tillfällen. Det är så pass allvarligt att vi fortfarande anser att mannen borde ha sagts upp men det gick inte arbetsrättsligt, säger kommunchefen Andreaz Strömgren.

Såg mellan fingrarna

Orsaken var att hans tidigare chefer sett mellan fingrarna med beteendet. Någon formell varning delades inte ut vilket, enligt kommunen, ledde till att han nu inte kunnat sägas upp när mannens beteende aktualiserades i metoo-kampanjens spår. I stället omplacerades han och fick i december den formella varning som han enligt kommunen borde ha fått långt tidigare.

– Vår uppfattning är att hans beteende är väldigt allvarligt. Vi ville säga upp honom men facket ansåg annorlunda och efter att vi konsulterat jurister hos SKL, (Sveriges Kommuner och Landsting) som kom vi till slutsatsen att uppsägningen inte var möjligt att fullfölja, säger Strömgren.

– Hade hans tidigare chefer gjort rätt skulle han ha varit uppsagd nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.