Två elever som har ett leende på läpparna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alfred Vesterlund och Samuel Boberg är glada över sommarskolan i Lungön – ”Det är lite extra ärofyllt att få vara med på 80:e praktikkursen”. Foto: Shanker Prem/SVT

Sjövärnskårens sommarskola på Lungön Firar 80 år

Uppdaterad
Publicerad

Sjövärnskårens sommarskola på Lungön, en av fyra sommarskolor som drivs på uppdrag av Försvarsmakten, firar i år sitt 80-årsjubileum.

Sommarskolan på Lungön, som är den nordligaste av sina slag, har bedrivits sedan 1942, bortsett från två pandemiår.

Sofia Bergström, skolchef på Lungöns sommarskola, berättar att det största eleverna får med sig är vikten av kamratskap och samarbete.

– Utöver det får de lära sig massor om havet, bland annat att köra båt, sjömanskap och hur man agerar tryggt och säkert i havet, säger hon.

Trots tidens gång har verksamheten inte förändrats mycket. Traditionerna inom sjömanskap, navigation och kamratskap står fortfarande i fokus, precis som de har gjort genom alla år.

Sjövärnskåren, som är en av Försvarsmaktens frivilliga organisationer, har genom åren spelat en viktig roll i att utbilda ungdomar i sjömanskap och att stärka deras samarbetsförmåga och kamratskap.

I klippet: Eleverna berättar om vad de själva tycker om sommarskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.