Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Anna Holmlund tränar inför klassikern Vansbrosimningen, sju år efter kraschen under skicrossträning. Foto: Ylva Holmgren

Sju år efter kraschen – Anna Holmlund fullföljde Vansbrosimningen

Uppdaterad
Publicerad

För andra gången deltog före detta skicrosstjärnan Anna Holmlund i Vansbrosimningen. Detta efter att hon kraschade på en träning 2016 med svåra huvudskador som blev slutet på hennes skicrosskarriär. Men nu, sju år senare, simmade hon med sitt 10-mannateam i 3000 meter, med en arm och en stark vilja.

SVT träffar Anna Holmlund när hon förbereder sig för klassikern Vansbrosimningen. Hon tränar i sjön med det passande namnet Segersjön och med sig har hon sin assistent och delar av sin familj.

– När jag simmar så gör jag det med en arm bara och det är så skönt att det funkar. Från början simmande jag bara runt, runt, men nu har jag lärt mig, berättar Anna.

Vansbrosimningen

OS-medaljör

Anna har flera medaljer från sin tid när hon körde skicross men efter en olycka på träningen för sju år sedan skadades hon svårt och fick en bestående hjärnskada. Efter år av rehabilitering och med hjälp av personliga assistenter utmanar hon nu sig själv med nya sporter och där har simning blivit en favorit.

– Det har alltid varit viktigt för mig att man har kul med det man håller på med och att man gör roliga saker, det är jätteviktigt.

10 080 personer har anmält sig att delta i årets Vansbrosimning som pågår denna vecka. Anna Holmlund tävlade under lördagen och fullföljde loppet på en timma och tjugo minuter.

Häng med Anna Holmlund i klippet och hör hur hon förberedde sig på Vansbrosimningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vansbrosimningen

Mer i ämnet