– Vi kan inte dra några slutsatser för vi har inte utrett färdigt, säger Fredrik Olsson kommunikationschef på det kommunala bolaget.
Det var på kvällen den 12 oktober som ett allvarligt tillbud upptäcktes vid kraftvärmeverket i Härnösand. Drygt nio kubik dieselolja läckte ut från en cistern. En del av det rann ner i ett avlopp och vidare till en oljeavskiljare som svämmade över.
Mellan 3000 och 5000 liter av dieseloljan uppskattas ha runnit ut i vattnet i hamnbassängen. Men hur kunde det hända?
Bristande underhåll
Den havererade pumpen gick sönder ”utan förvarning”, står det i Hemabs utvärdering. Men det framgår att haveriet kan bero på att pumpen inte servats i tid.
– Spontant blir man lite förvånad. Det kan ju ha påverkat tätningen i den här pumpen så att den inte är tät eller att en tätning gått sönder. Men det finns mer att utreda, säger Anna Bäckman miljöhandläggare på Länsstyrelsen.
Rapporten från Hemab fick de i början på veckan och hon säger att Länsstyrelsen vill titta mer på omständigheterna och diskutera dem med Hemab.
Gummidetaljer åldras
Enligt tillverkarens instruktioner bör pumpens lager inspekteras och bytas efter 20 000 timmars drift. Gummidetaljerna i tätningarna brukar vara i behov av byte i intervaller av 3-6 år.
Men den senaste åtgärden som registrerats är från december 2003. För nästan 18 år sedan. Åren innan skedde byten med 2-5 års intervall.
– Vad det beror på att det inte var bytt enligt intervall kan vi inte svara på än, säger Fredrik Olsson på Hemab.
Sju timmar till upptäckt
Det framgår också att man i efterhand konstaterat att oljepumpen havererade kl 13, men läckaget upptäcktes först på kvällen. Preliminärt vid 20-tiden, visar bolagets loggar.
Driftspersonal går rond en gång per dag i den del där oljepumprummet är beläget. Det sker vanligen på förmiddagen, enligt Hemab.
– Här finns det en del för Hemab att utreda om det hade gått att upptäcka tidigare, säger Anna Bäckman.
Saknar ”moderna skyddsfunktioner”
Dieseloljan läckte ut i ett rum med öppen golvbrunn. Den aktuella oljetanken är från 1984 och ”saknar moderna skyddsfunktioner för automatisk stängning av utlopp vid överfyllnad”, konstateras i Hemabs rapport.
Tillbudet utreds av polis och miljöåklagare Åse Schoultz har ärendet på sitt bord.