I skolhälsovårdens hälsoenkät svarade en tredjedel av alla tjejer i gymnasiets årskurs ett att deras vardag påverkas av menssmärta. De missar såväl skola som träningar och andra fritidsaktiviteter.
– Vi hade hoppats att vi skulle få lägre siffror, men det ligger i paritet med internationella och nationella studier, säger Anna Jurzyk, skolläkare i Sundsvalls kommun.
Hur allvarligt är det?
– Jag tycker det är allvarligt att så många uppger att de hindras i sin vardag av menssmärta. Det påverkar flickors livskvalitet, säger hon.
Tabu och okunskap
Anna Jurzyk skrev en rapport om menssmärta i samband med sin specialistläkarutbildning.
– Jag fokuserade på menssmärta för att det är finns fortsatt mycket okunskap i samhället generellt och i vissa kulturer även ett tabu kring frågan som gör att vi inte pratar så mycket om det.
Hon påpekar att det är viktigt att fånga upp problem med svår menssmärta i tid.
– En del av tjejerna kan utveckla sjukdomen endometrios, men ju tidigare man sätter in behandling desto större är möjligheten att hejda sjukdomsutvecklingen.
Normalisering – ”Lite mensvärk ska man ju tåla”
Den höga andel tjejer som uppger att de har problem motiverar Anna Jurzyk i hennes arbete.
– Det är en bekräftelse på att vi måste fortsätta arbeta aktivt med frågan. Det vi kan göra är att skapa en förståelse för problematiken. I dag är det så normaliserat - ”lite mensvärk ska man ju tåla”.
Mer om endometrios
Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens. Normalt krävs behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna.
Källa: 1177 Vårdguiden