Det var i slutet av mars som en timanställd vikarie på en psykiatrisk avdelning vid Sundsvalls sjukhus tog med en ung kvinnlig patient hem till sin privata bostad, en utflykt på flera timmar. Med en sjuksköterskas godkännande men mot läkarens rekommendation, enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).
– ”Ett kolossalt misslyckande i ledarskap då sjuksköterskan helt tappat omdömet” skriver flera kollegor i en gemensam anmälan till IVO.
Två olika versioner
Patienten var tvångsintagen med svåra psykiska problem. Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) hade ansvarig läkare bara beviljat 30 minuters frigång inom sjukhusområdet. De två ska ha gjort ytterligare en utflykt dagen efter.
– Här står två versioner helt mot varandra. Det var helg och ordinarie läkare ledig, enligt journalen har sköterskan ringt bakjouren som godkänt utflykterna säger enhetschefen för den aktuella avdelningen.
”Olämpligt inte olagligt”
Flera kollegor på avdelningen reagerade starkt på agerandet och påpekade det för enhetschefen, men när de inte fick gehör för sina synpunkter efter tre veckor anmälde de istället händelsen till IVO.
– Såvitt jag vet är det inte olagligt att ta med patienter till sitt hem, däremot är det väl inte lämpligt säger enhetschefen.
Sociala medier?
I anmälan skriver kollegorna att timvikarien tagit bilder på patienten vid hembesöket och lagt ut på sociala medier och även skickat bilder till en kollega som inte alls var inblandad i patientens behandling. Enligt anmälarna innebär det ”en stark misstanke om brott mot tystnadsplikten”.
– ”Vi upplever ett betydande kränkande av patientens integritet som borde skyddas och inte exponeras” skriver kollegorna i sin anmälan.
– Det vet jag inte om det stämmer. Också här har parterna gett två helt olika versioner säger enhetschefen.