Man behöver inte skriva mycket alls – men skriv dagbok, tipsar simbloggaren Ulrica Sandgren. Foto: Privat

”Skrev av mig träningar som gått dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Hej igen, hoppas allt är bra med er! Måste bara ta tillfället och tacka er för all fin respons jag fått och fortfarande får för min blogg, otroligt kul!

Till er simmare som läser – hoppas träningen går bra och att ni känner er taggade för SM, sum-sim, eller om ni har nån annan kommande tävling i sommar. För mig går träningen som den ska. Toppningen börjar lite smått nu denna vecka vilket känns otroligt skönt, bästa tiden enligt mig. När man äntligen börjar känna att all träning man lagt ner faktiskt belönar sig till slut. Och det är vad jag tänkt prata lite om idag, den förändrade träning jag gjorde den hösten när jag gav simningen en sista chans. Men också nämna lite om min dagbok jag skrev under den tyngre tiden.

Våren innan jag tog studenten, 2013,  var den period som kändes allra tyngst och det var då jag var väldigt nära på att lägga av. Jag berättade i inlägget förra veckan att jag då tog ett snack med min tränare och att vi då beslutade oss för att jag skulle underhålla simningen fram till sommaren, ta studenten fullt ut, inte simma SM, ta lite extra ledigt under sommaren och göra ett sista försök till hösten.

sandgrens simblogg – in i kaklet

Simmade kortare

Den våren fick jag bara simma pass som sträckte sig upp till cirka 3 000 meter. För vissa av er kanske det inte låter som ”bara”, men för en som är van med att simma cirka 5 000 meter per pass, blir 3000 efter ett tag väldigt tråkigt. Framför allt när alla andra simmade längre. Men  min tränare Jörgen var fast besluten om att jag inte fick simma längre, och det visade sig vara bra. Genom att vi gjorde på detta sätt blev jag ännu mer sugen och peppad att träna mer och motivationen till simningen kom mer och mer.

När jag sen var på SM den sommaren och själv inte simmade blev jag otroligt inspirerad och peppad för min nya satsning. Kan lova att jag har nog aldrig längtat så mycket till träningen som jag gjorde under ledigheten den sommaren. När hösten sen kom och träningen startade igen la vi mest fokus på styrketräningen, och har gjort sen dess. Mycket byggande styrka i början och sen explosivt när de närmade sig SM på sommaren, vi ändrade alltså inte så mycket till SM den vintern, utan ville bygga upp en bra grund till sommaren och de visade sig vara en bra idé (JSM silver på 50bröst).

Vad gäller simningen och den förändring vi gjorde där var att vi började vara otroligt noga med att jobba med tekniken. Att jag skulle känna mig trygg nästan varje pass och att varje armtag jag gjorde skulle vara 100 % fokus. Vissa pass orkade jag mentalt simma mer bröstsim än andra, eftersom det var så stort fokus på just tekniken.

”Skriv dagbok”

Något jag kan tipsa er som har det lite jobbigt i er sport eller i vardagen i största allmänhet är att skriva dagbok. Man behöver inte skriva mycket alls, men att skriva av sig kan vara till jättestor hjälp. Efter vissa pass kunde jag skriva en hel sida, endast med kommentarer kring passet. Medan andra dagar räckte det med att ”det gick sämst”. När jag hade det som tyngst skrev jag dagbok och det var otroligt skönt att ”skriva av sig” efter träningar som gått dåligt. Det var ett sätt för mig att lämna det passet bakom mig, för annars kunde jag gå och tänka på de flera dagar efteråt. Man kan se det som att jag fick ”gnälla av mig” – fast med mig själv och inte mot andra, och sen var de bra med det. Istället för att gå och grubbla och ha ångest över det passet flera dagar efter. Tips från coach!

När du läser detta ligger jag förmodligen i vattnet och nöter teknik, meter efter meter – bara 3 veckor kvar nu .

Bloggar inför SM

Sundsvallssimmaren Ulrica Sandgren, 20 år, bloggar om sin kamp för att ta sig till Sverigetoppen i simning. Om smärta, tårar, glädje och förväntningar. På resan mot SM-veckan i Sundsvall.

Ulrica kommer att blogga två dagar i veckan inför SM-veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

sandgrens simblogg – in i kaklet

Mer i ämnet