Företaget Sigma har på uppdrag av Örnsköldsviks kommun genomfört en riskhanteringsavståndsutredning runt industriområdena i Husum, Domsjö respektive Köpmanholmen. På områdena finns stora industrier som Aditya Birla och Nouryon Functional Chemicals i Domsjö och Metsä board i Husum.
De nuvarande gränserna har inte uppdaterats på cirka 30 år.
– Skyddszonerna togs fram för flera decennier sedan i samband med kommunens översiktsplan, i dialog med företagen, säger Mattias Eriksson, planstrateg vid Örnsköldsviks kommun.
Har inte räknat med vind
Sigmas utredning har använt sig av bland annat MSB:s schabloniserade avståndsberäkningar. Det finns dock flera utmaningar att ta fram underlag för skyddszoner, på Domsjö industriområde finns exempelvis gaser som är tyngre än luft.
– De parametrar som har använts i den här utredningen tar inte hänsyn till förhållandena i verkligheten. Exempelvis har de utgått från att terrängen är helt platt, att det nästan inte blåser och att inga byggnader står i vägen. Tar man inte hänsyn till det så ser det ut som att gas sprider sig väldigt långt, säger Mattias Eriksson.
Bristande insyn
En annan del av underlaget är företagens egna säkerhetsrapporter. De lyfts dock som en osäkerhet i Sigmas rapport, där de konstaterar att objektiviteten kan vara påverkad och att kommunen har bristande insyn.
– Vi själva har inte den här specialistkompetensen. Det hade säkert underlättat för oss om vi hade samma kompetens som till exempel Sigma, men jag har högt förtroende för både dem och företagen.
Starta videon och se Mattias Eriksson bland annat berätta om den röda zonen – där det idag finns bostadshus, skola och omsorg.