Johanna Engström från räddningstjänsten Höga kusten Ådalen i samråd med personal från Hemvärnet. Foto: Jennie Johanssn/SVT

Släckningsarbetet fortsätter på Norrmossaflon

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten är fortfarande på plats på Norrmossaflon utanför Helgum. Totalt är det 23 personer som övervakar området.

– Läget är ganska lugnt just nu, men tittar man på prognosen för brandrisk ser värdena ganska dåliga ut, säger Johanna Engström från räddningstjänsten.

Branden som började förra lördagen har härjat över hundra hektar. Skadeplatschef Johanna Engström från räddningstjänsten i Höga kusten Ådalen säger att läget just nu är lugnt men oroar sig för att branden åter kan ta ny fart.

– Det vi ser just nu är att vi har tendens till spridningar. Det har också brunnit i en gammal torvtäkt och när det är så här torrt kan det brinna djupt ner i backen och då vet vi inte om det ligger och glöder någonstans, säger Johanna Engström.

Behövs fler helikoptrar

Vanligtvis är läget bättre under förmiddagarna men när luftfuktigheten sjunker ökar risken att bränderna startar på nytt. Under dagen har man patrullerat i ytterkanterna av området för att förhindra att branden ska ta fyr igen. Den helikopter som varit på plats var tvungen att avvika för en annan brand utanför Graninge.

– Det är lite för få helikoptrar mot vad vi behöver just nu, men vi hoppas att det kommer hit en ny i eftermiddag, säger Johanna Engström.

Personalbrist

För Johanna Engström och hennes kollegor från räddningstjänsten är läget väldigt ansträngt och egentligen har hon själv semester. Just nu är det 23 personer som är på plats från räddningstjänst, hemvärnet och SCA, varav tre personer är inlånade från räddningstjänsten i Jämtland.

– Ja det är bara att fortsätta att försöka få tag på personal, nu har vi både SCA och deras underleverantörer, hemvärnet, det gäller att pussla med personal helt enkelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.