Smittskyddsläkaren i Västernorrland Hans Boman

Smittskyddsläkaren bekymrad över rykten kring HPV-vaccin

Publicerad

Smittskyddsläkaren i Västernorrland Hans Boman är bekymrad över kritiken mot HPV-vaccinet och säger att den är helt obefogad.

– Kritiken är ogrundad. Den stöder sig på rykten om biverkningar som är falska. Det här vaccinet är väl beprövat och ett säkert vaccin.

Han konstaterar att ett visst motstånd slagit igenom i sociala medier och att det sprids felaktig information som delas okritiskt. Därmed riskerar flickor att gå miste om ett viktigt vaccin, menar han

Skyddar mot fler cancerformer

– Den här vaccinationen ger ett mycket bra skydd mot livmoderhalscancer som är en mycket allvarlig sjukdom och det kan också skydda mot andra cancerformer som är relaterade till det här viruset, säger Hans Boman.

För några år sedan blossade en het debatt upp i Danmark om misstänkta biverkningar av vaccin mot HPV. Men trots att flera forskningsrapporter avfärdat oron tycks en viss skepsis hänga kvar.

– Det har förekommit liknande debatt tidigare om mässlingsvaccination och det ledde till att vaccinationsviljan gick ner. Men så småningom gick vaccinationsgraden upp och vi får hoppas att den gör det nu också, säger Hans Boman.

Bör diskuteras nationellt

Övriga vaccinationer som ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet, som kikhosta och MPR (mässling, påssjuka och röda hund) ligger kvar på en hög nivå kring 97 procent. Att jämföra med HPV-vaccinets mellan 85 och 76 procent i länet. I några kommuner ligger det lägre.

– Vi hade önskat att det skulle ligga kvar på en hög nivå. Det här sticker ut. Frågan måste diskuteras på nationell nivå, vad man kan göra åt det här, säger Hans Boman.

Gott resultat

Enligt Folkhälsomyndigheten kan man redan se att vaccinationer före 17 års ålder lett till att andelen flickor som drabbas av allvarliga cellförändringar senare i livet har minskat bland vaccinerade, jämfört med ovaccinerade.

Risken för allvarliga cellförändringar minskade med 75 procent enligt en vetenskaplig studie från Karolinska Institutet och Folkhälsomyndigheten.  Studien presenterades i fjol i International Journal of Cancer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.